top of page

Hva introduseres når?

Det er ingen regel for hvilken mat du skal begynne med. Helsedirektoratet anbefaler å gi grøt og brød laget av sammalt mel, mos av frukt/bær/grønnsaker, magert kjøtt, fisk, bønner, linser, erter, poteter, ris, fullkornspasta og planteoljer som en del av kostholdet.

Det er helt unødvendig å begynne med grøt. Frukt og grønnsaker er proppfulle av vitaminer og mineraler. Frukt kan moses, og grønnsaker kan kokes eller dampes. Noen velger å tilby grønnsaker først, da frukt er søtere i smak. Kornsorter er jernrike, så grøt er et godt alternativ. Det kan gjerne berikes med frukt som er rik på c-vitamin. C vitamin gjør det enklere for kroppen å ta opp jernet som er i kornet fra grøten.

Du kan med fordel blande i litt morsmelk eller morsmelkerstatning i maten for å tilføye en kjent smak. Dette kan gjøre overgangen enklere. Enzymene i morsmelken hjelper dessuten barnet å fordøye måltidet og vil gjøre at maten blir litt tynnere. Selvom mosen kan bli tynn, vil fremdeles smaken være der, og det vil gjøre det enklere i starten å svelge maten. Det er viktig å tenke på at tarmene til barnet ikke er vant med å fordøye noe annet enn flytende næring. Det er derfor viktig å introdusere mat langsomt, og ikke forhaste seg.

Husk, selv den kjedeligste grønnsak er ukjent for barnet

og er en stor smaksopplevelse i seg selv!79 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page