top of page

Hvordan introdusere sjømat

Kan små barn spise sjømat? 🦀 Ja! Skalldyr kan spises fra 6 mnd.


Slik kan du introdusere sjømat til babyen din, gjerne allerede fra 6 mnd alder dersom dere ikke er anbefalt noe annet (f.eks ved alvorlig allergi i nærliggende familie):


Kokte reker, krabber, kreps eller hummer er alle gode alternativer. Av reker så kjøp de som ikke ligger i lake ettersom laken er veldig salt og bør unngås til de minste. Dersom barnet spiser selv kan du skrelle sjømaten som du deler på langs, og la barnet smatte og gnage på den. Det er og fint å hakke den opp eller dele i mindre biter, eventuelt mose den med en stavmikser. Da kan du gjerne bruke morsmelk eller mme for å justere konsitensen, dette er også en fordel da babyen får en kjent smak i måltidet.Oppkrift på deilig krabbesalat som kan gis fra 6 mnd (etter at barnet er vant med fast føde)


1 stk kokt krabbe

100 gram majones, jeg anbefaler Hellmann`s (mest eggplomme av majonestypene)

1 vårløk skjært smått

1 revet grønt eple

Skvis av 1/2 sitron

Dryss pepper og litt salt (ta dette over din egen porsjon)

På lik linje med voksne, bør babyer ha sjømat til middag tre ganger i uka og i tillegg ha sjømat som pålegg på brødskiva.

Det er spesielt de fete fiskeslagene som bør serveres, slik som, laks, sild og makrell, siden de inneholder mye omega 3 og vitamin D. Husk at du som forelder er en viktig rollemodell for barna. For at barna skal få muligheten til et variert kosthold må en faktisk tilby det og spise slik selv.


⚠️ Hvor krabben er fanget og om du spiser det brune krabbekjøttet eller ikke, avgjør hvor mange krabber du kan spise uten å øke helserisikoen.


Hvor krabben er fanget og om du spiser det brune krabbekjøttet eller ikke, avgjør hvor mange krabber du kan spise uten å øke helserisikoen 🤎

⚠️ Barn, gravide og ammende, advares mot å spise brunmat i krabbe på grunn av mulig høyt innhold av dioksiner og dl-PCB (som i allmentspråk betyr helseskadelige stoffer). Hvitt krabbekjøtt, inklusive klokjøtt, kan alle trygt spise, både gravide og småbarn (kilde matportalen.no) 🤍

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet å teste hvor mye krabbe det er trygt å spise👆 I rapporten viser det alt fra èn til ubegrenset, alt etter hvor krabben er fisket. Det konkluderes likevel med at dersom sårbare grupper (gravide og små barn f.eks) ikke spiser brun innmat, kan man trygt spise krabbe.

Eksempelvis viser beregningen at i løpet av et år kan en person på 70 kg spise cirka ti hele krabber fanget ved Jomfruland, men kun én hel krabbe fra Frierfjorden før tolerabelt inntak av helseskadelige stoffer overskrides. Ved selvfangst må en derfor være bevisst og selv ta ansvaret for at maten er trygg.

All mat som man kjøper i butikk eller på restaurant skal overholde kravene i regelverket. Det har alle aktørene selvstendig ansvar for. Fisk og sjømat som man kan kjøpe i butikk eller på restaurant skal derfor ikke inneholde fremmedstoffer over grenseverdiene.Helsedirektoratet anbefaler at alle såkalte allergener bør introduserer i løpet av barnets første leveår

Redd for allergisk reaksjon? Allergi mot skalldyr er en av de vanligste matallergiene hos voksne. Allergien oppstår gjerne i ungdomsårene eller i voksen alder, og er ofte en livslang allergi. Les mer om reaksjoner, symptomer og allergi hos allergiforbundet: Allergi mot skalldyr | NAAF

536 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page