top of page

Hvordan sette sammen måltidet til det minste?

Nå skal jeg fortelle deg hva som er viktig å tenke på når du skal sette sammen et måltid til babyen din.


Når babyen skal begynne med fast føde og det første leveåret, kan du tenke at du bør sette sammen måltidet ut ifra hvordan næringen i morsmelken er. Babyer har ifølge Helsedirektoratet mye behov for fett.


Slik er det i morsmelken også: den er sammensatt av mest fett, litt karbohydrater og litt protein. Fordi de minste barna har såpass stort behov for fett er det viktigste du skal huske på å tilsette èn fettkilde ved hvert måltid.

Det er dette som er utfordringen med kjøpebarnematen. Mye av middagsglassene eller smoothieposene inneholder mest karbohydrater, men det er ikke det babyen har mest behov for. Det er fett, slik som morsmelken er sammensatt! Derfor er det gunstig med hjemmelaget, da kan man sette sammen måltidet i tråd med det Helsedirektoratet anbefaler.


Barna trenger fett for å vokse og utvikle seg. Starter du med grøt eller grønnsaksmos bør du derfor tilsette en teskje med usaltet smør eller kaldpresset olivenolje. Det samme gjelder om du ønsker å innføre BLW (babystyrt mattilvenning). Da kan du enkelt steke/koke grønnsakene med en fettkilde.


Gode fettkilder:

✨Usaltet smør

✨Kaldpresset olivenolje

✨Avokado

✨Egg (eggeplomme kan spises rå. Tilsett det i grøten eller i smoothien)

✨Nøtter (Malte nøtter i lapper, muffins, grøt, smoothie eller lage nøttepålegg til brødskiva)
Husk at det viktigste du gjør for barnet ditt er å tilby et variert kosthold. Det er ikke enkeltmåltidene som er avgjørende men inntaket over tid.
240 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page