top of page

Introduksjon av fast føde for det premature barnet

Ernæring i de første 1000 dagene av livet er avgjørende for å sikre optimal vekst, nevrokognitiv utvikling og forhindre uønskede kort- og langsiktige utfall som f.eks kresenhet og mangelsykdommer.

Kosthold og ernæringsbehov er spesielt viktig for premature barn. Så vidt jeg kjenner til mangler det fremdeles evidensbaserte anbefalinger og retningslinjer om oppstart av fast føde og spedbarnsernæring for premature.

I oppfølgingen av premature brukes begrepet «korrigert alder». Det angir den alderen barnet ville hatt dersom det hadde blitt født ved termin. Dette er nødvendig for å evaluere deres fysiske og nevrologiske utvikling slik at de er likestilte til terminbarn

«Kronologisk alder» tilsvarer tiden som går etter fødselen





⚠️Spisevansker/relasjonsvansker forekommer hyppig blant premature

Premature kan ha erfaringer med langvarig sondeernæring og respirasjonsutstyr som gjør at ansiktet er et sårbart område. De er derfor spesielt utsatt for å utvikle spisevegring. 4 av 10 premature opplever spisevansker, som er tre ganger høyere enn blant terminbarn (Walton et al, 2022)


Med denne kunnskapen vet vi derfor at det er superviktig å tilstrebe en positiv atmosfære under måltidet. Det er bedre at tilvenningen tar tid enn at det skal bli et stress. Aldri tving et barn i å spise, og spesielt viktig er det blant premature.


Hva sier forskningen om oppstart av fast føde?


Ikke holdepunkter for å anbefale tidlig vs sen introduksjon av fast føde fordi det ikke er forskjell i vekst ved 1 års kontrollen (Haiden et al, 2022)


👉 Timing for introduksjon av fast føde må individuelt tilpasses og utføres når barnet er klar, slik som ved terminbarn

👉 Ferdigheter/utvikling viktigere enn en bestemt alder


👉 Barnet bør være fylt 3 mnd korrigert med hensyn til modenhet før fast føde introduseres, men bør være introdusert innen 8 mnd kronologisk alder

⚠️ Risikobarn (oralmotoriske vansker/sykelighet ect) bør screenes for spisevansker med eventuell involvering av fagpersoner før oppstart av fast føde (Baldassarre et al, 2022)

Hva kan tilbys? 🍎🍌

🥦Samme som terminfødte

🍳Tidlig introduksjon av allergener anbefales på lik linje med terminfødte

🥩Fokus på næringsrik mat (jern, vitamin B12, jod) og kontinuere tilskudd

🐟Viktig med smaksvariasjon, slik man bør tilstrebe for alle barn

For å si det enkelt, bemerk deg jernrike matvarer, og ta utgangspunkt i dette når barnet starter med smaksprøver 🤩 Dette er egentlig hovedpoenget uansett hvem som starter med fast føde.


Det finnes to typer jern. Hemjern, som finnes i dyreriket, og ikke-hemjern som hovedsakelig er planter. Opptaket av jern dårligere ved sistnevnte

Kroppen vår nyttiggjør seg bedre av hemjern (altså animalske produkter som kjøtt, lever, fisk og egg). Derfor råder Helsedirektoratet til å tidlig introdusere slike matvarer.


Ikke-hemjern som finnes i belgfrukter, korn, nøtter, frø, grønnsaker og frukt har kroppen utfordringer med å nyttiggjøre seg av jernet. Opptaket av denne type jern kan hemmes av blant annet for mye kalsium. Derfor bør man tilby en C vitamin kilde når ikke-hemjern skal spises, fordi det fremmer absorpsjon i tarmen med 2-4 ganger så mye.


Når barnet har god hodekontroll og sitter godt (med støtte) i stolen er det like trygt for det premature barnet å begynne med fingermat som terminbarn.

Tips til jernrike smaksprøver

Kjøtt - Man må ikke begynne med babygrøt. Det er mye som er jernrikt. Mos en bit kjøtt og spe med morsmelk eller mme. Unngå å salte maten du lager, så kan du enkelt tilby familiens kosthold fra første stund

- Kjøtt kan etterhvert blandes med andre jernrike grønnsaker, slik som brokkoli, erter


Korn (spesielt havrekli)

- Når grøt lages bør du alltid tilsette en C vitamin kilde. Aprikos, sviske, fiken, mango, appelsin, kiwi, brokkoli (babyen har jo ingen spesiell smakspreferanse!)....


Bønner

- Kan enkelt moses og tilsettes i eggerøre, smøres på brødskiven, i grøten, spises som den er... Lag hummus! Smaker godt med litt kokosmelk dersom du lager mos med bare bønner


Linser

- Du kan mose linser og lage lapper/pannekaker. Kan tilsettes i tomatsaus, supper, blandes i fruktpureer eller lage matuffins.... Linser kan gjemmes i alt!


Erter

- Passer utmerket med fisk!

- Digg som pålegg på børdskiven, eller rør litt i grøten. Igjen, babyer har ingen preferanser så her kan du miske og trikse.

- Passer fint med mynte


Brokkoli

- Visste du at tre små buketter med brokkoli inneholder mer vitamin C enn en appelsin?? I tillegg til å være rik på jern. Har du en brokkoli i kjøleskapet eller buketter i fryseren, har du alltid noe på lur til et hvert måltid

- Ha som tilbehør til kokt egg for eksempel!


Kruspersille

- Egner seg godt til fisk, sauser og gryteretter

- Lag pesto med persille! Lag en mild variant med lite eller ikke noe hvitløk, og tilsett til kjøtt eller smøre på brødskiven


Leverpostei

- Du kan fint gi en skje med bare leverpostei, det må ikke være på brødskiven! Det er dessuten en skånsom og fin måte å introdusere fingermat, når babyen er klar for det. Gi en terning med leverpostei som barnet kan prøve å føre til munnen selv


Cashewnøtter

- rasp over mos/biter/grøt

- males og lag lapper, ha i muffins eller brød

- Males så lenge at det blir smør! Det er gjort i en feil!


Sesamfrø med skall

- Males og strø over maten

- Kan også males så lenge at det blir smør (da kalles det tahini)


Soltørkede tomater

- Bruk sammen med kjøtt, eller tilsett i saus/bolognese ect


Linfrø

- males fint og røres i grøt, bruk i omelett eller der du ville brukt nøtter!

- Tilsett i brød, muffins, lapper....







Kilder



Baldassarre, Maria Elisabetta, et al. "Complementary feeding in preterm infants: a position paper by Italian neonatal, paediatric and paediatric gastroenterology joint societies." Italian Journal of Pediatrics 48.1 (2022): 143.


Haiden, Nadja, et al. "Randomized Controlled Trial of Two Timepoints for Introduction of Standardized Complementary Food in Preterm Infants." Nutrients 14.3 (2022): 697.


Walton, Kathryn, et al. "Eating behaviors, caregiver feeding interactions, and dietary patterns of children born preterm: a systematic review and meta-analysis." Advances in Nutrition 13.3 (2022): 875-912.

181 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page