top of page

Julebrød

Gir 1 brød


125 g romtemperert smør

350 gram siktet mel

150 gram grov sammalt mel

2 ts kardemomme

½ pose gjær

2 dl melk (for barn under 10 mnd kan du tilsette mer appelsinjuice i stedet)

1 liten posjonsboks rosiner (ta mer om du ønsker det)

Saften av 1 appelsin = ca 2 dl appelsinjuice

Revet skall av 1 appelsin (dropp dette om du ikke ønsker så sterk appelsinsmak)

Egg til pensling


Slik gjør du:

Start med å legge rosinene i varmt vann. Da blir de mykere å tygge når brødet er ferdigstekt. I mellomtiden lages deigen:


Ha alle ingrediensene i bollen, med unntak av smøret og start eltingen. Ikke hell i alt melet på en gang, det kan være en fordel for eltingen at melet tilsettes gradvis. Elt gjerne i 10 minutter på svak hastighet. Skjær smøret i små terninger, og tilsett dette i deigen. Hvis smøret ikke er romtemperert, kan du varme opp smøret og tilsette det flytende i deigen. Elt videre i noen minutter til, gjerne i 10 minutter. Smøret skal være godt eltet i deigen. Hell vannet av rosinene og tilsett dette i deigen mot slutten av eltingen til det er godt blandet inn. Nå skal deigen heve i minst 1 time.

Når deigen er ferdig med å heve, så skal den i brødform. Etterhev gjerne 1 time. Om brødet ikke har hevet seg mye på denne tiden, så la dem stå litt til.

Før steking: pensle brødet med et pisket egg. Gjerne pynt litt med rosiner på toppen hvis du ønsker det.

Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 30 minutter. Brødet er ferdigstekt hvis det er en gylden farge i bunn og avgir en hul lyd når du banker på undersiden. Er det for lyst på toppen så stek dem litt til. Hver ovn er forskjellig, så steketiden vil variere. På den andre siden, hvis brødet får for brun farge før steketiden er ferdig, så legg et bakepapir på toppen. Da slipper det å bli brent før det er ferdigstekt. La brødet avkjøles før du skjærer i det.

Som variasjon kan du tilsette tranebær, tørket frukt (prøv med dadler og fiken), eller andre typer nøtter.


38 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page