top of page

Meieriprodukter som har gått ut på dato

Har du meieriprodukter som har gått ut på dato? Les dette før du heller den i vasken!


Meieriprodukter som melk, yoghurt eller rømme er som regel holdbar etter datostemplingen. For å ikke sløse bør man vurdere lukta, smaken og utseende, og ikke bare se på datoen. Sannsynligvis er den like god som i går!


I 2016 gjennomførte Melk.no et forsøk for å undersøke hvor lenge melken er holdbar i praksis. Melken var fortsatt var bra mer enn 30 dager etter «best før»-datoen. Kjøleskapet og anvar da på riktige forhold (2 grader).


Er du skeptisk til å drikke melken eller spise yoghurten etter utgangsdatoen, selv om sansene dine sier at den er fin, bruk det i grøt, saus, suppe, pannekakerøra eller i bakst! Bestemoren min stekte alltid vafler når rømmen hadde gått ut på dato. Visste du at vaffelrøre/pannekakerøre kan fryses? Det kan melk også. Hell melken i isbitformer, og bruk det til f.eks å koke grøt.


Har du prøvd å lage grøt på emmer? Emmer var en ukjent melsort for meg frem til ganske nylig. Det er en flott sort å bruke til bakst eller koke grøt på, fordi den er så næringsrik (rik på jern!). Jeg syns den nesten har en nøtteaktig smak. Dessuten har emmer en mild form for gluten, hvilket betyr at de fleste vil tåle denne godt. Jeg har erstattet hvetemel med emmer i brøddeigen, og bruker siktet emmer i boller, pannekaker/vafler eller annen søtere bakst. Det merkes godt på min mage iallefall! Emmer får du kjøpt på helsekosten, eller kanskje ditt lokale bakeriutsalg har det.


Denne grøten passer til babyer over 10 mnd, men du kan fint koke på morsmelk eller erstatning i stedet for vanlig melk.


3 ss sammalt emmer (evt bruk spelt eller hvete)

1 ss havregryn

2 dl melk (evt kokosmelk, det setter en søt og annerledes smak)

1 ts smør eller nøytral olje

Annen smak etter ønske (f.eks fruktmos, malte nøtter, finhakket tørket frukt, rosiner, kardemomme eller kanel)


Kok opp, la småkoke under omrøring i ca 10 minutter for at melksmaken skal bli mildere. Økologisk korn inneholder mer næring.

190 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page