top of page

Bokhvetegrøt med raspet eple

Fra 6 mnd


Bokhvete har en nydelig nøtteaktig smak. Det kan kjøpes enten som mel eller hele korn. Bokhvetemel er fint å begynne med når babyen begynner med fast føde, men det er kjempefint å variere med korn etterhvert for å introdusere konsistens. Bokhvete er en super proteinkilde. Bokhvete blir ofte omtalt som en kornsort, men det er faktisk en nøtt som likner på bøkefrø. Det er dermed glutenfri.


Vedrørende væske i grøt:

Før babyen er 10 mnd kan du koke grøt på vann, kokosmelk eller plantedrikke. Eller nan! Du kan med fordel koke grøten nokså tykk, og spe med morsmelk når den er ferdigkokt. Det gir ekstra næring og en kjent smak for baby.


Når babyen din har fylt 10 mnd kan du gjerne bruke vanlig melk, f.eks 50/50 vann og h melk.


Både for næring og smak er det fint å prioritere melk/kokosmelk fremfor kun vann.


Oppskrift til 1 stor og 1 liten mage (kanskje du får rester?)

  • 40 g hel bokhvete

  • 20 g havregryn

  • ca 2 dl væske

  • 1 ts flytende honning dersom barnet har fylt 1 år

  • ½ ts kardemomme eller ceylon kanel

  • Raspet eple


Dagen før eller gjerne noen timer i forveien bør du bløtlegge kornene. Legg det i en bolle og dekk det med springvann. Sil av når det skal kokes. Ha kornene i kjelen og hell over væske. La småputre til du får den konsistensen du ønsker, det er godt mulig at du må spe med mer væske. Bokhvete er en nokså hardt korn og erfaringsmessig krever det ganske lang koketid for å få mør. Jeg smårørte i ca 20 minutter. Jeg trengte å helle i mer væske underveis siden jeg ville ha grøten ordentlig mør. Lenger koketid krever mer væske. Prøv deg frem og smak litt underveis for å se om du liker konsistensen på bokhvetekornet.


Er det første gang babyen din smaker på grøt eller spiser relativt lite, kan du prøve deg frem på denne oppskriften:


Ca 6 mnd+:

1 ts bokhvetemel

1 ts havremel

ca 3 ss vann

(morsmelk tåler ikke høy temperatur, derfor sper vi med dette etterpå!)


Bløtlegg dette i vannet i kjelen. Gjerne la det stå noen timer, men om du har glemt det går det helt fint å lage grøt uten bløtleggingen også.


Kok opp og rør hele tiden. Kanskje trenger du å tilsette noen skjeer med mer væske. Når vi bruker mel i grøt så blir det ganske klebrig, så det kan være en fordel å røre inn morsmelk eller f.eks en liten ts med aprikosmos (eller kanskje en liten bit most banan?) når den er ferdig.


Har babyen din god apetitt kan du øke til 1 ss korn. Eventuelt lag en større porsjon, grøt tåler å stå flere dager i kjøleskapet!


Ca 10 mnd ish er kanskje babyen din moden for større porsjon:

1 ss bokhvetekorn (eller mel)

2 ss havregryn

1 dl væske

1 ts smør for fett


Bløtlegg i kjelen og kok opp når måltidet nærmer seg. Spe med mer væske om nødvendig. Dryss over celon kanel for ekstra smak. Grøten kan berikes med nesten alt for å variere den på smak. Favoritten her er en skje sviskemos, en skvis appelsin, litt raspet pære/eple eller moste bær. Dette beriker også grøten med c vitamin som hjelper opptaket av jern i kroppen.587 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page