top of page

Elggryte fra 10 mnd

- men har du baby som er under 10 mnd, kan du fint holde av noen biter som kan dampes for seg og gis enten som fingermat eller mos. Gull verdt å la barna spise det resten av familien spiser. Sparer både tid og penger på det!


Vi er så heldige som har en jegerpappa. Som i tillegg er pølsemaker! Ofte tar han med kjøtt hjem fra jobb, om vi ikke har noe liggende i fryseren. I dag sto det elggryte på menyen! Elg er et utrolig magert kjøtt.


Det fine med en gryterett er å ha rester. Så dette retten holder fint til 2 voksne og 2 barn, i tillegg til rester dagen etterpå (eller frys det ned!)


Du trenger:

500 gram grytekjøtt av elg, eventuelt bruk annet kjøtt (som f.eks okse)

1 gul løk finhakket

6-7 store sjampinjonger

3 gulrøtter i terninger (obs runde biter til de minste, skjær bitene i 2 eller 4)

1/2 sellerirot skjært i terninger

1/2 kålrot skjært i terninger

5-6 poteter skjært i terninger

5 dl kraft eller buljong av enten okse eller vilt

6 knuste einebær (bruk morter eller en kniv)

2 ts tørket timian

2 laurbærblad

2 dl fløte

Noen skiver med brunost

For en brunere farge kan du dryppe noen dråper sukkerkulør i gryten før servering


Slik gjør du det:

Begynn med å skjære hinner fra elgkjøttet og skjær så kjøttet i terninger på kanskje 3-4 cm. Nå skal kjøttet brunes for å få en fin skorpe. Du skal ikke gjennomsteke kjøttet, da blir det tørt. Ha en god klatt med smør i en kasserolle, og stek kjøttet til det får en bruk skorpe. Tilsett så knuste enebær, krydder og kraft. Om du har fersk timian, så kan du bruke 2 hele kvister. Nå skal dette småputre i ca 2 timer.


Ha så grønnsakene i gryten med kjøttet og la småkoke i en halvtimes tid til. Rør inn fløten og brunost. Om du ønsker en tykkere konsistens, dryss over noen spiseskjeer brun maizenna og rør. Tilsett flere spiseskjeer til ønsket konsistens, men rør godt underveis og vent noen minutter mellom hver 2.skje for å la det få tiden til å tykne. Mens dette småputrer rekker du å koke ris eller lage potetmos som tilbehør. Ellers er gryten mettende som den er! Jeg syns elggryte smaker best med enten tyttebærsyltetøy eller ripsgele!


Akkurat denne dagen hadde vi rester etter tacolefser. Disse skar jeg opp og stekte noen minutter på varmluft. Det ble barnevennlige chips!


Selv om det tar tid å få ferdig denne middagen, er det ikke mange minuttene som kreves av egeninnsats. Også er det jo veldig deilig å ha middager som gir rester! Nam nam.


441 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page