top of page

Fingermat og størrelse

Begynner babyen din å bli klar for fast føde? Her deler jeg mine beste råd ❤️


Babyen hermer og lærer av å se på deg. Måltid er sosialt, derfor er det viktig å prioritere å spise sammen. Når jeg og/eller familien skulle ha mat satt vi alltid lillebror ved bordet. Overgangen til smaksprøver ble avslappende fordi han fikk en smak på tunga eller fikk noe mat fra vår tallerken = LAVTERSKEL


De første ukene - kanskje månedene - er det viktigste SMAKER. Nå handler det ikke om å gi babyen et måltid, men å eksponere babyen for ulike matvarer og konsistenser


Opplever du at babyen blir forstoppet, juster ned på mengden eller ta en dag pause🤍 Virker babyen din interessert så tilby mer.


Du kan fint gi flere matvarer av gangen. Men typiske allergener som nøtter og egg er lurt å introdusere på hver sin dag, slik at hvis det blir en reaksjon så vet du hva du har gitt.


Det er helt unødvendig å begynne med grøt. Det fins så mange andre smaker som både er mer næringsrikt og smaksrikt!


Matvarer som er skånsomme for babyen å spise selv er


Ovnsbakt eller dampet grønnsaker: kan du enkelt mose en gaffel gjennom er det mørt nok


Kokt egg, eggerøre, omelett. Introduser første gangen ved å ta litt varmebehandlet eggeplomme på tungen f.eks.


Enkelt å gripe: Asparges, brekkbønner, lang stav med kylling eller rødt kjøtt


Brødskive kan dynkes lett i morsmelk/mme for å gjøre den mykere. Leverpostei/avokadomos er mykt og gjør brødskiven enklere å gomle/tyggeOg du! De trenger ikke tenner for å gomle i seg mat. Gommene er sterke. Det er mye smak og læring i å sutte på kjøtt (jernrikt og!)


Følg meg gjerne på instagram for inspirasjon til barnemat og oppstart av fast føde!
Det er helt normalt at babyen spiser "lite". Det er sunt og viktig å la babyen få styre inntaket sitt. Så lenge du har en baby som er fornøyd, tilpass, tisser, bæsjer og følger sin kurve er det ingen grunn til bekymring 💜Magesekken er på størrelse med neven til babyen.


En mengde som oppleves lite for deg kan være mye for andre. Alle barn er forskjellige! Ikke la deg stresse av andres barn som spiser "bedre". Ditt barn spiser akkurat det det trenger.
157 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page