top of page

Plantebaserte produkter og bruksområder


HAVRE er basert på havregryn. Søtlig smak pga sitt naturlige innhold av sukker fra havren. Dette passer til absolutt alt. Hvit saus, middager, desserter og bakst generelt. De fleste bruker denne typen som drikke. God i kaffe også! Med tanke på allergier er havremelken fin sammenlignet med mandelmelk som er basert på nøtter. Gryr Havredrikk er i tillegg glutenfri.


SOYA er laget av soyabønner. Det er en av de mest vanlige plantedrikkene på markedet. Høyt innhold av proteiner, men er ikke like naturlig søt som ris- og havremelk. Egner seg godt i sauser og matlaging generelt. Den tåler høy temperatur, og passer til blant annet vafler, pannekaker eller grøt. Soyadrikken tykner godt ved koking. Perfekt til grøt og retter som lasagne hvor man ønsker en tykkere konsistens. MANDEL er basert på nettopp mandler, og det er derfor viktig å ha i bakhodet at det er et allergen. Inneholder naturlig mindre sukker og fett enn melk og andre plantedrikker. Karbohydratinnholdet er derfor noe lavere. Denne liker jeg best å lage grøt av, da den er søt og god i smaken.


RISMELK Basert på ris. Denne er veldig søt, og passer derfor best til søte retter. Min erfaring er at den er skikkelig vannete, så jeg er ikke glad i denne. Mange mener likevel at dette smaker mest likt kumelk. Bør ikke gis til barn under 6 år pga arsen.


KOKOSMELK er laget av kjøttet fra kokosnøttene, og har en søt smak. Dette er en nødvendig ingrediens i indisk og thaimat! Egner seg i alt fra havregrøten til middager. Jeg varierer også med å bruke kokosmelk i lapperøre eller i smoothies.


Også må jeg slenge med hvor næringsrik kokosmelken er! Visste du at en kopp (ca 250 ml) tilsvare omtrent 22% dagsbehovet for jern og 11% dagsbehovet for c vitamin? Den er og rik på blant annet folat, magnesium, kalium, selen og sunt fett.


Hva er best i kaffen? Alpro Barista, Mylk og Oatly iKaffe egner seg godt til skumming! Har du et melkefritt kosthold? Hva er dine favorittprodukter?

284 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page