top of page

5 typer glutenfritt mel

Glutenfritt mel trenger ikke være kjedelig eller gi tørr bakst. Tvert i mot. Det kan være skikkelig næringsbombe. Selv om du ikke har glutenintoleranse kan du utfordre deg selv i å bruke disse meltypene.Her får du oversikt på 5 meltyper og bruken av den:

Mandelmel Mandelmel kan du erstatte hvetemel med i så og si alle oppskrifter. Selve mandelen er supernæringsrik: høyt innhold av kostfiber, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor. Mandler er også en kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern. Det sier seg selv at mandelmel gir næringsrik bakst/matlaging. Prøv det når du jevner saus eller baker rundstykker!


Kokosmel Kokosmel inneholder få karbohydrater og mye fiber. Det er ypperlig å bruke som strøssel på yoghurt, musli eller grøt, eller som tykningsmiddel i smoothies. Kokosmel har en søtere smak enn mandelmel, og egner seg derfor godt til bakst. Sesammel Sesamfrøet i seg selv inneholder rikelig med omega-6-fettsyrer. Dette er et mineralrikt mel, laget av avskallede og fettreduserte sesamfrø. Spesielt proteinrikt, men inneholder også en god del fiber, så vel som magnesium, sink, kalsium og vitamin E - for å nevne noen. Egner seg i alt fra kaker og kjeks til pizzabunner og brød.


Bokhvetemel

Mange tror bokhvete er en kornsort, men det er faktisk en liten nøtt som er en fjern slektning av rabarbra (what det sa jeg og!). Fun fact nr 2: Bokhvetemel blir brukt i Russlands tradisjonelle pannekaker og fins i japanske nudler. Bokhvetemel egner seg til grøt, supper og i all slags bakst. Erfaringsmessig kan grøten bli klebete, så rør inn godt med væske eller bruk det i kombinasjon med andre melsorter, evt havregryn.


Kikertmel Kikertmel brukes mye i Midtøsten. Det er 6 ganger så mye protein som hvetemel! Bruk melet til bakst, i vaffelrøra, som bindemiddel eller til å jevne ut supper og gryter.
256 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page