top of page

Bake uten egg?

Er barnet ditt allergisk mot egg, eller dere har et vegansk kosthold, kan disse tipsene være nyttige for deg!


Egg er en nokså viktig ingrediens i mye bakverk og retter. Men det betyr ikke at den er uerstattelig! Egg har flere viktige funksjoner i bakingen, men det går som regel helt å sløyfe egg i både boller, enkelte kaker, pannekaker, vafler og pai selv om det står i oppskriften. Egentlig kan man bare prøve seg frem, som regel går det fint å bare kutte det ut. Erfaringsmessig: inneholder oppskriften flere enn fire egg ville jeg ha funnet en annen oppskrift. Da er gjerne egget nokså vesentlig for det du skal lage.


Det som er viktig med egg er at det bidrar til luftigere bakst, og er et bindemiddel.


Her er erstatningene du kan bruke:
Yoghurt

Naturell yoghurt - enten det er vanlig, allergivennlig eller vegansk, gir en saftig og god bakst. Yoghurt fungerer som bindemiddel. Dersom det du lager skal heve, tilsett litt natron.


1 dl yoghurt tilsvarer ca 1 egg. Egner seg til kaker, gjærbakst, kaker og annen bakst som brød og rundstykker. Scones eller bakst som ikke skal heves vil yoghurt og fungere bra.


Knuste linfrø = bindemiddel

1 ss linfrø som knuses med 3 ss varmt vann tilsvarer ca 1 egg. Denne blandingen piskes lett med gaffel eller lignende til en luftig "røre". Knus linfrø i stavmikser, food prosessor, morter eller lignende.


Egner seg til: Linfrø kan gi en litt nøtteaktig smak. Passer til bakst, kjeks, pannekaker, vaffel, muffins eller annen grov bakst.Banan

Banan er så anvendelig! Den avgir dog en smak, så det er litt smak og behag hva man liker å bruke denne til. I bakst gjør bananen den saftig og søt. Banan fungerer også som bindemiddel i for eksempel lapperøre eller kaker.

Bananen må moses godt før den røres inn i røra. Moden banan er best.


1/2 - 1 banan tilsvarer ca 1 egg (er bananen stor vil en halv kunne være nok).


Eddik og bakepulver

Eddik er faktisk en super eggerstatning når det gjelder bakst. Eddik kombinert med bakepulver eller natron gir det en bindemiddeleffekt og gjør baksten saftig.


1 ss eddik + 1 ss vann + 1 ts bakepulver/natron tilsvarer ca 1 egg

Egner seg til: kaker og muffins


Stivpisket kikertlake

Fungerer som eggehvite!

Egner seg til pavlova, marengs, pikekyss ect87 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page