top of page

Barnevennlig granola

Det er vanskelig å finne gode alternativer i butikken fordi frokostblanding inneholder så vanvittig mye sukker, på tross av at det likevel står nøkkelhullmerke, at noe er grovt eller at det er markedsført til barn. Ofte tilsettes det ekstra sukker ved grove produkter... Ta en titt på innholdsfortengelsen, så ser man tydelig hva innholdet er. Står sukker som en av de første er dette hovedingrediensen! Jeg er stadig på leting etter et godt alternativ til granola, og mange ganger har jeg endt opp med å sette det tilbake i hyllen igjen...


Men, det er så enkelt å lage det selv! Det tar ikke mange minuttene å røre alt sammen, det er stekingen som tar tid- men da kan jeg jo gjøre alt annet i mellomtiden.


Så her kommer min favorittoppskrift.


Husk at barn under 1 år aldri må få honning på grunn av den farlige bakterien som kan gi alvorlig sykdom. Honning kan erstattes med lønnesirup og granolaen kan derfor gis fra babyen klarer å tygge godt - ofte er dette når barnet får gjeklser rundt 1 års alder. Med hensyn til søtningen kan det gis i små mengder fra 1 år

Ut fra hvilken alder barnet ditt er, kan du justere granolaen slik:


- male nøtter og frø, slik at det blir strøssel til grøt, smoothier eller yoghurt


Ps: jeg liker å lage denne granolaen til meg, også maler jeg noen skjeer av granolaen når ungen min skal spise. Har du barn som er under 1 år ville jeg derfor lagd denne med lønnesirup.


- finhakk så barnet får tyggemotstand, men bitene er likevel såpass små at det ikke er farlig å spise før dem er 1 år

- grovhakk når barnet har tenner og har god spisetrening, typisk etter 1 år når gjekslene er kommet ut

- Hele nøtter er anbefalt å vente med til 3 års alderen på grunn av risiko for kvelning

Av yoghurt er det lurt å velge naturell når barna er små, fordi den sure smaken på læres. Man kan røre inn most banan, bær, raspet eple eller mye annet for smakstilsetning. Da slipper man også sukker og tilsetningsstoffer som ofte er i smaksyoghurt.


Oppskrift:

2 modne bananer moses

250 g havregryn

50 gram mandler

50 gram hasselnøtter

50 gram cashew

25 gram solsikkekjerner

25 gram gresskarkjerner

--> Det skal være totalt 200 g av nøtter og kjerner, så bruk det du har i skuffen, mengden av hver er ikke så nøye

1 ts vaniljeekstrakt

3 ss kaldpresset olivenolje, kokosolje eller annen nøytral olje som raps

5 ss flytende honning eller lønnesirup


Bland de våte ingrediensene først og tilsett resten. Jeg syns det er effektivt å hive nøtter og kjerner i food prosessor, også hakkes det slik jeg vil ha det. Lager jeg kun til meg selv grovhakker jeg med kniven bare. Jeg ville valgt å male granolaen pent etter den er ferdigstekt dersom den skal gis til babyer under 10 mnd- men alt avhenger av spiseferdighetene til baby.


Fordel røren utover et stekebrett med bakepapir.


Stekes på 100 grader varmluft med døren på gløtt. Den skal steke i ca 1 time, men rør om hvert kvarter (iallefall regelmessig) så alle kanter blir stekt. Dessuten forhindrer hyppig røring at det ikke brenner seg.


Avkjøles før det oppbevares i tett beholder.

679 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page