top of page

Brødmat fra 6 mnd

Hvordan gi brødskiver til en som nettopp har begynt å spise fast føde?

Fra 6 til ca 9 mnd bør man gi store biter, gjerne i fingerlange størrelser. Dette gjør det lettere å gripe. Når pinsettgrepet har utviklet seg, betyr det at barnet er motorisk klar for mindre biter. Da kan man gi biter på størrelse med tuppen av en finger/en stor negl. Små biter er vanskeligere å håndtere i munn, kontra en stor bit som lett kan lokaliseres og spyttes ut. Derfor er store biter gunstige i starten.
PÅLEGG! Lillebror har ikke vært så ivrig på grøt, men gomler i seg både brødskive og skorpe selv uten tenner. Jeg har i tankene at han må få i seg jernrik mat. Her er forslag på pålegg som er gjort i en fei!


Linsepålegg! Kjør linser i food prosessor med morsmelk. Vips! Om babyen er kjent med smaken kan man blande inn flere ting: Gjerne tilsett krydder som paprika, persille, hvitløk, finhakket løk, finhakket paprika.... En skvulp olje må også tilsettes, jeg heller i litt og litt til jeg får den smørekonsistensen jeg vil ha. Svært jernrikt! Linser er også en god kilde til protein, kalsium, magnesium, kostfiber, vitamin c, sunt fett... Her servert med mangostaver. Linser er jernrikt og mango er rik på c vitamin. En god kombo!


Bløtkokt eggeplomme og avokadomos


Aprikosmos. Her har jeg ristet brødet lett. Lillebror syns det er ekkelt når brødet blir deigete i munn, så de gangene vi har kjøpebrød tar jeg det litt i risteren. Hjemmelaget blir ikke like kompakt :-)

Melkefri leverpostei! Vi er så heldige som har et lokalt slakteri som lager leverpostei. Det er det så god kvalitet på, pluss at jeg liker å støtte lokale bedrifter som tilbyr bærekraftig, for ikke å snakke om god hjemmelaget mat! Jeg tar alltid en titt bak på ingredienslisten når jeg kjøper leverpostei i butikken. Har produktet en lang liste med ingredienser eller står vann listet som de første ingrediensene, er det et dårlig produkt. Jeg velger utelukkende postei med minst 32% lever, og uten mye salt.

Arme riddere er min go to mat! Både til frokost, kveld og i matpakka. Pappaen lager dette ofte når han er hjemme i permisjon. Det er enkelt, men mettende og næringsrikt. 1 egg til 1brødskive. Ønsker du 2 brødskiver tilsett 0,5 med fløte, appelsinjuice, kokosmelk eller annen væske. Lillebror på 8 mnd begynner å spise opp til 1 brødskive nå :-) Varier med krydder for ulik smak: kanel, kardemomme, persille, timian, basilikum, muskat... Her passer egentlig alt!


9 534 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page