top of page

Erter og avokadomos

Kan gis fra babyen er i gang med smaksprøver og viser interesse for mer mat.


Denne mosen er FULL av næring og smaker til babyen din!


Erter er noe ut av det mest næringsrike og anvendelige råvarene du kan spise. Erter er en viktig kilde til vitamin A og C, jern, proteiner og kalsium. Erter passer egentlig til alt fordi det har så mild smak. Lag ertesuppe, tilsett det i andre supper/gryteretter, stuing, most det i lapperøra ect.


Avokado er superanvendlig den også! Smør den på brødskiva som pålegg, mos den i grøten, ha i lapperøra/vaffelrøra eller i muffins... supper, salater og smoothies er den og god. Avokado har et høyt innhold av det sunne fettet, som også kalles umettet fett. Dette (altså fett) er en viktig del av barnets daglige kosthold. I tillegg til fettet inneholder avokado næringsstoffene folat, kalium, vitamin E, vitamin B6, kobber og kostfiber. Alle disse næringsstoffene har ulike oppgaver i kroppen vår. Kostfiber er spesielt gunstig for en god fordøyelse.


Bama skriver at avokado inngår som en del av “5 om dagen”. En gjennomsnittlig avokado bidrar med over én porsjon, faktisk! Dersom du bruker avokado på brødskiven, i grøten eller smoothien så man spiser en avokado en dag, så har man unnagjort mer enn èn av 5 om dagen.

Over til oppskriften!


Du trenger jo ikke egentlig en oppskrift, det er ikke så nøye med hvor mye av hva. Det er lettvint med alle belgfrukter på kartong, da disse ikke trenger å varmebehandles. Er ertene tørre tar det jo en evighet å koke de møre. Jeg går ofte for merket Go Green, da det er økologisk. Skyll gjerne ertene for å få bort laken som inneholder litt salt.


Jeg liker å bruke 1 kartong erter til 1 stor avokado. Eller noen spiseskjeer erter til en avokado. Som sagt har ikke mengde så mye å si. Moses med stavmikser dersom babyen er under 6 mnd, men fra 6 mnd kan man gjerne mose med gaffel så det blir mer tekstur. Husk at ertene er runde i formen og skal aldri gis uten at den er most/klemt flate. Frys ned i isbitbrett så har du et raskt måltid en annen gang. Terningene kan forøvrig tilsettes i grøt, smoothies eller i lapperøre om du vil variere litt.


Som med alt av babymat: tilsett en fettkilde. Men her er avokadoen svært fettrik, så du må ikke tilsette noe ekstra. Ta de skjeene du tror barnet vil spise og frys ned resten. Om du vil ha et enda tettere næringsmåltid, kan du røre inn en eggeplomme, morsmelk eller mme før servering, for eksempel.


Hva passer denne mosen med?


Du kan også tilsette noen buketter med brokkoli, det gir mer c vitamin. Alt av kjøtt og fisk kan og kombineres med denne mosen.


Squash kan raspes eller moses. Squash er en fin kilde til vitamin c.


Banan er som alltid en sikker vinner. Den gir sødme og god konsistens. Velg en som er moden. En umoden banan har mye stivelse som kan bidra til forstoppelse.


En skje med nøttesmør gir ekstra fett (men med avokado er jo ikke det egentlig nødvendig med ekstra fettkilde). Nøtter, slik som cashew inneholder godt med jern. Du kan og røre inn malte nøtter om du ikke har nøttesmør. Det lages enkelt med noen sekunder i food prosessor. En skje kan være nok.


Ps: erter og andre belgfrukter kan gi luft i magen.165 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page