top of page

Grove skoleboller

Jeg eksperimenterer på gjærbakst som ikke trenger å inneholde mengder sukker og siktet mel. Misforstå meg rett, gjærbakst er jo dessert, men jeg vil ha den grovere og dermed mer næringsrik uten at det går utover smaken. Jeg nærmer meg!


I dag lærte jeg at eggekremen bør legges på mot slutten av stekingen eller når bollene er nesten ferdigstekt. Mine brant seg...


Bollene smakte derimot veldig godt spør du meg.


Oppskrift på 10 boller:

75 g smør

1/2 pose gjær

4 dl Lettmelk

3 dl havregryn

3 dl hvetemel

3 dl havremel

2 ts kardemomme


Bland melk og tilsett havregryn. La svelle i 15 minutters tid. Smelt smør og ha i bollen sammen med resten av ingrediensene. Elt godt, gjerne i 10 minutter. Tilsett mer siktet mel om deigen blir for klissete, men for mye mel hvis gir tørr bakst. Heves en times tid. Trill så deigen til like store boller og lag en grop midt i bollen med fingrene. Det gjør at eggekremen holder seg på plass. For å få en luftigere bakst så bør de etterheves, det er nok med en halvtime. Stekes på 220 grader i ca 20 minutt, her er det variasjon fra ovn til ovn og hvor store bollene er. Snu bollene for å se om de er ferdig: De skal ha en gyllenbrun farge på bunnen av seg.


Eggekrem!


Det er så lett å lage selv og tar ikke lang tid. Det krever bare konstant pisking. Det er gjort på maks 15 minutt. Jeg brukte ikke elektrisk visp, men det hadde nok gjort det mye enklere!


5 eggeplommer

4 ss sukker

1 ts vaniljesukker

2,5 dl kremfløte

3 ts maisenna


Ha alt i en kjele og varm opp på middels varme. Du skal piske helt til det blir en tykk røre. Det skal ikke koke, da skiller egget seg. Avkjøles.


Om du legger eggekremen på før steking ville jeg lagt bakepapir over baksten så det ikke svir seg. Ellers legges dette på etter steking. Smør over melisglassur og dypp i kokosflak.


Håper det smaker!
87 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page