top of page

Grunnoppskrift på grøt!

Når du skal lage hjemmelaget grøt, er det viktig at denne baseres på jernrike kornslag. Når grøten i tillegg er tilsatt vitamin C, vil dette bidra til å øke opptaket av jernet fra kornet. Det å få i seg nok jern er avgjørende for barnets helse.


Jernrike kornslag: Havre, havregryn, havremel, hirse, havrekli, sammalt hvetemel, spelt, qionoa.


C-vitaminkilde som er deilig i grøten: mango, sviske, bringebær, fiken, jordbær, solbær


Jernrike kilder til grøten: Aprikos, daddel, eggeplomme


Små barn har et høyt fettbehov på grunn av et høyere energibehov. Det er mye sunt fett i morsmelk, og det er derfor gunstig å lage grøten på dette. Morsmelkerstatning er også fettrikt. Du kan i tillegg tilsette 1 ts olje eller 1 ts smør per dl grøt.


Melet bør bløtlegges på forhånd. Det øker tilgjengeligheten av jern og andre næringsstoffer, og gjør det dessuten lettere for babyen å fordøye grøten. Det holder å bløtlegge i en times tid, men gjerne over natten. Da tar du mengden korn du skal ha i et glass eller bolle, heller over vann så det dekker kornene, og lar det stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.


Havremel er en god sort å begynne med tidlig. Det er billigere å male havregryn enn å kjøpe havremel. Hirse er også et godt alternativ, men noen babyer kan synes den er litt skarp i smaken. Jeg har ofte kombinert havregryn og hirseflak.Gode kombinasjoner av gryn og mel:


  • 1 ss hirseflak, 2 ss havregryn eller havremel

  • 3 ss sammalt mel, for eksempel emmer, hvete eller spelt (eller 1 ss av hver)

  • 1 ss havremel/havregryn, 2 ss bokhvete

  • 3 ss byggryn bløtlegges over natten. Start med 0,5 dl væske. De krever lang koketid for å bli møre, så spe på med mer væske underveis.

Smaksstadiet:


1 ss gryn/mel til ca 2 ss væske (vann, morsmelk eller morsmelkerstatning) + 1 ss mos. Kokes et par minutter. Kanskje dette blir mye mat til barnet ditt. Da kan du fordele noen ts på ulike måltid gjennom dagen. Husk at grøt som er tilsatt morsmelk har kort holdbarhet, og bør kastes samme dag. Gjerne drypp litt morsmelk i grøten før servering.
Når babyen er klar for å spise en full porsjon, kan du ta utgangspunkt i denne oppskriften.


3 ss gryn/mel

1,5 dl væske (helsedirektoratet anbefaler morsmelk eller mme det første leveår, deretter kan du koke grøt på melk eller kokosmelk)

1 t s fett (smør, olje eller kokosfett)

2-3 ss mos av en c-vitaminkilde


Kokes ca 5 minutt. Grøt kan lages på morsmelk, erstatning, vann eller kokosmelk fra 6 måneders alder.


Rester kan oppbevares et døgn eller to i kjøleskapet, eller så kan du lage grøtlapper av det. Grøt som er kokt på morsmelk ville jeg ha kastet samme dag, ettersom det lett samler seg bakterier i melken.


Om barnet er hard i magen, kan du koke svisker eller pære og bruke saften til å koke grøt med.


Jeg tilsatte ofte en terning fra fryseren med den mosen jeg hadde tilgjengelig da jeg kokte grøt. Du kan også tilsette fryst mos når grøten er ferdig for å kjøle ned grøten fortere.
Grøtlapper:


Tilsett da 1 egg og 1/2 ts natron eller bakepulver. Gjerne mos inn en halv banan.Havregrøt med fiken- og sviskemos og malte nøtter.


1/3 hirseflak, havregryn og bokhvetegrøt, med banan og kanelAv og til heller jeg melk i skålen for at grøten skal kjøle seg ned raskere. Da koker jeg grøten relativt godt, slik at når melken blandes med grøten blir den ikke alt for tynn. Jeg brukte morsmelk eller erstatning frem til 1 års alder, og etter det gikk jeg over til kumelk.


Siste innlegg

Se alle

תגובות


bottom of page