top of page

Hvordan løse middag i travel hverdag?

Matprepp dere. Det er genialt. Noen dager går i ett, eller egentlig alle. Med jobb, henting i barnehage, middagslaging og å være tilstede for barna, da er det praktisk å ha enkle middager som ikke tar evigheter. Men det trenger ikke bety kjedelige middager! Jeg elsker gryteretter, supper eller gratenger. Det går så fort å lage!


Her kommer mine beste tips til hvordan du kan gjøre middagslagingen enklere og tidsbesparende:


- Bruk tid dagen før eller i helgene på å skjære opp grønnsaker. Det kan enten fryses i biter eller oppbevares i egne bokser i kjøleskapet. Harde grønnsaker, som gulrot, kålrot ect holder seg bedre om de legges i litt vann.


- Når du først skal lage gratenger, saus eller noe ovnsbakt (lasagne f.eks) lag dobbel eller trippel oppskrift, det tar deg ikke lengre tid! Kjøp aluminiumsformer og frys ned det dere ikke spiser. Da har du plutselig 2-3 dager med middag til senere. Jeg ville spist opp dette innen 3 mnd, så lurt å skrive dato på når maten ble laget.


- Har du oppskjærte grønnsaker ferdig i kjøleskap eller fryser er det enkelt å legge det i en ildfast form med saus/kjøtt ect og sette det rett i ovnen. Pølsegryte, pølsegrateng, brokkoligrateng, ovnsbakt laks/torsk, kyllinnggryte... Det fins mye som er gjort på 1-2-3 når råvarene allerede er klare!


- Skriv ukesmeny, og hold deg til den. Det betyr også handling en gang i uken, som også kan være mer økonomisk.


- Tenk på hvilke middager som kan bli restemiddag. Tomatsuppe eller gresskarsuppe kan for eksempel bli en deilig pastasaus eller i en gryterett dagen etterpå.


- Jeg sparer en del tid på å legge frem ting kvelden før, eventuelt bruke 10 min på å skjære opp grønnsakene som trengs til middagen dagen etterpå. Veie opp ingredienser, lage saus ect tar raskere tid enn man tror og er deilig å få gjort kvelden før.


- Pasta eller ris kan kokes opp kvelden før og oppbevares i tett beholder i kjøleskapet. Husk at dette også er grobunn for bakterier, så ikke la det stå lenge på benken- da ville jeg kastet det..


- Og så kanskje mitt beste tips som gjorde underverker hos oss. Jeg følte at ungene spiste så lite middag, og det ble mas og klaging med en gang vi kom hjem fra barnehage. Vi bestemte oss for å utsette middagen en halvtime, slik at vi hadde fult fokus på barna. Bare 15 min der vi leker eller leser bok utgjorde stor forskjell.


- Kjøp pølser, kjøttkaker og fiskekaker som kan ligge i fryseren. Har dere mye rester av grønnsaker i en travel dag er det fort gjort å tine noe kjøtt fra fryeren og dampe grønnsaker.


Middag hos oss er ofte kveldsmat, fordi vi ikke rekker noe annet. Spiser de lite får de gå fra og bade ect også får de kveldsmat ganske fort etterpå siden leggingen kommer såpass brått på middagstiden. Det funker for oss :-)

Her kommer eksempler på hvordan en uke kan være:


Lørdag ukeshandling.


Søndager skjæres grønnsaker opp og fordeles i egne bokser. Gjerne ta med barna så de kan skjære noe. Fint tidsfordriv!


Mandag: Tomatsuppe med egg og pasta eller quinoa. Quinoa er genialt tykningsmiddel til de minste, for ikke å snakke om hvor næringsrikt det er!


Tirsdag: Pølsegryte der restene fra suppen brukes i sausen. Brokkoli kuttes raskt opp, linser helles fra kartongen, spinat fra fryseren og pasta tilsettes. Fløte og litt fond helles i og den kan småputre mens du leker med ungene. Denne er så smakfull. Pølse kan byttes ut mot laks eller kylling.


Onsdag: Laks med rotgrønnsaker og evt ris, tar du alt i formen rett i ovnen slipper du i tillegg stå ved stekeovnen å passe på. Denne retten gjør seg selv. Gjerne stek grønnsakene litt først siden laksen ikke bruker så lang tid på å bli ferdig. Jo mindre bitene er jo raskere blir de møre.


Torsdag: Kylling i form med for eksempel paprika, brokkoli, løk, sambal oelek, mango chutney og fløte. Eneste tiden her er evt å skjære opp kylling i biter hvis du ikke kjøper ferdigremset. Jeg liker å kjøpe ferdiggrillet kylling. Mindre steketid og god på smak. Legg hele lår i formen eller "rasp" opp kjøttet med gaffel så det blir små biter. Mmmmm!


Fredag: Taco, what else?


Lørdag: Tacopai. Paibunn kan lages og oppbevares i fryseren. Husk å tine deigen kvelden før. Ellers er det fort gjort å lage deigen, jeg liker å bruke food prosessor. Restene er fra tacoen, tilsett bare egg og litt melk. Viola! Ellers er tacorester veldig deilig i en pastasalat! Da tilsetter jeg kesam med litt tacokrydder og blander med restene og salatblader. Smakfult!


Søndag: Dette er en restedag, ofte lages grateng, grønnsakssuppe eller en gryte. Lapskaus er og undervurdert!

154 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page