top of page

Hvordan vi startet å gi fast føde

Edin ble fullammet til han var nesten 6 mnd. Da begynte han å bli nysgjerrig på maten, han gapte når noe nærmet seg munnen også satt han stødig. Jeg begynte forsiktig å la han smake på ting, og den første måneden fikk han 1-3 ts daglig med smaksprøver. Ikke så mye med andre ord, men tarmene må vende seg til å fordøye noe annet enn flytende melk.


De første ukene fikk han sutte på en eplebit, pærebit, gulrot og fikk banan i et fruktnett. Jeg startet å mose potet med morsmelk, deretter fikk han gulrot, avokado og søtpotet. Dette er grønnsaker som er milde på smak. Deretter kombinert med hverandre. Fra han var 7 mnd fikk han brødskiver, eggerøre, bær og andre møre ting som han trente på å spise selv.


Tips med brødskiver: dypp brødbitene i morsmelk om brødet er tørt. Det gjør konsistensen bedre, pluss babyen kjenner igjen smaken fra melken.


Jeg brukte dampsettet fra enklere liv, som gjorde det veldig lettvint! Når man damper i stedet for å koke i vann beholdes alle næringsstoffer.


Om du ammer er det en stor fordel å bruke morsmelk i maten til babyen din. Enzymene i morsmelken hjelper fordøyelsen, pluss at det er en kjent smak. Jeg brukte noen sekunder på å håndmelke rett i skålen ellers var det praktisk å bruke et skjold på den andre siden mens jeg ammet, da kom det automatisk en del morsmelk i skjoldet som jeg brukte i maten hans den dagen.


Som regel tok jeg utgangspunkt i hva vi skulle ha til middag, holdt av en liten cm med grønnsaken/e som jeg dampet for seg og moste med noe av kjøttet/fisken/krydder eller ga alene. Er det mørt nok moses det lett med gaffel, ellers kan man bruke en stavmikser. Det er heller ingenting i veien for å gi møre biter. Det er fantastisk trening å la babyen spise selv. Dette kalles for BLW. Vi gjorde en kombinasjon.


Det tar tid å trene finmotorikken, og tungen trenger å trene seg på å flytte ulike konsistenser i munn. Hvis babyen bare får servert mos, får hen aldri muligheten til å trene på å spise. Mange er redd for kvelning. Men stol på at babyen din klarer det, de er utstyrt med brekningsrefleks som hindrer maten i å komme for langt ned i svelget. Så lenge babyen sitter oppreist, maten er mør og er skjært i små biter (aldri runde biter), og er under oppsyn, er det statistisk sett ingen fare for kvelning. Det kommer ikke plutselig en dag der babyen kan spise biter, så start gjerne fra start. Jeg ble stolt over hvor fort Edin klarte å spise, og det ga ham også mestringsfølelse.


Så lenge du vet listen over hvilke matvarer du må unngå, kan du gi alt annet. Prøv deg frem med å kombinere ulike grønnsaker og frukter, og mørt kjøtt kan fint skjæres i fingerlang størrelse som babyen kan sutte på. De første månedene og frem til barnet er 1 år handler det mest om et smaksvindu. Så lenge babyen får tilbudet om mat og smaker på mye forskjellig, er det det viktigste. Morsmelk eller mme skal fremdeles være den største delen av måltidet enda. Det høres jo så enkelt ut, og det er det faktisk også. Stol på at babyen din klarer å spise, og du er en fantastisk forelder til akkurat din baby, uansett hvordan du velger å gi maten.


Les gjerne krydderguiden, der finner du tips til hva som er godt å kombinere!


335 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page