top of page

Fingermat fra 6 mnd

Å la babyen din spise selv er både nyttig og praktisk. Forskning viser at det er like trygt å begynne med fingermat som mos så lenge babyen er over 6 mnd og har god hodekontroll. Mange omtaler også fingermat som BLW (babystyrt mattilvenning).


Her får du vite alt du trenger om fingermat fra første stund🫶

At babyen får spise selv innebærer at foreldre tilbyr og eksponerer men at babyen selv fører maten til munnen, og i tillegg bestemmer hva som spises, hvor mye, i hvilket tempo. Dette er assosiert med et sunnere forhold til mat i fremtiden (bedre apetittregulering) og på kort sikt mindre forstoppelse sammenlignet med barna som blir matet, ettersom mengden da ofte er bestemt av den som mater (f.eks man gir til skålen blir tom ect).


Den første tiden babyen får fast føde, ja kanskje de første månedene, handler det i større grad om å eksponere babyen for et vidt spekter av smaker fremfor at babyen skal spise et helt måltid. Det tar lang tid for babyen å vende seg til et fullverdig måltid. Derfor er det rom for at babyen kan utforske med alle sansene ved å nærmest leke med maten. Dette er også gunstig for at tarmen skal vende seg til en ny fordøyelse.

Man kan fint kombinere mos med fingermat. Forskning viser at jo flere teksturer barnet blir eksponert for, jo fortere får barnet trygge spiseferdigheter. Foreldre kan holde skjeen eller biten foran barnet slik at barnet selv griper og fører til munnen. Hvis du tenker over det, har babyen kanskje i lengre tid tatt leker til munnen. Da er også babyen klar til å ta mat til munnen rent motorisk.


⚠ babyen skal aldri mates eller spise selv i vippestol eller babysete. Det er viktig å sitte oppreist for å få muligheten til å hoste opp maten. Det gjelder også mos! Risikoen for kvelning er stor dersom babyen får mat liggende bakover!


🥕 Maten serveres i sin opprinnelige form og tilberedes så mørt at du kan klemme det sammen mellom fingrene. Runde eller råe biter skal aldri gis til babyen, da dette utgjør stor kvelningsfare. Gulrøtter, pølser, cherrytomat og lignende deles på langs enten i 2 eller 4. Blåbær, druer ect deles også eller moses mellom fingrene dersom det er mulig (erter f.eks).


🖐 Biten skal være på størrelse med neven til babyen eller staver på størrelse med fingeren din. Store biter gjør det enklere for en utrent baby å gripe og spytte ut. Dessuten er instinktet til babyen å lukke neven, derfor bør biten være stor nok til at noe tyter ut for at babyen skal kunne slikke eller gomle det i seg.


Siden mengden er liten kan babyen gjerne få mange nye smaker hver dag, men allergener er lurt å gi hver for seg for å skille en eventuell reaksjon.

Tips til skånsomme fingermat du kan begynne med:

- eggerøre, omelett eller dyppe skjeen i kokt eggeplomme

- bit leverpostei

- skalken på brødskiven kan gnages på

- arme riddere, brødskive med mykt pålegg (f.eks dypp den i morsmelk eller mme, smør på leverpostei eller avokado)

- Avkjølt grøt kan trilles til store kuler

- Ovnsbakte grønnsaker

- Mangostein


1 773 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Mangostein

Comments


bottom of page