top of page

Speltboller

Visste du at spelt er bedre for magen enn hvete?


Er man plaget med magen, for eksempel ved diagnosen irritabel tarmsyndrom, også kalt IBS, kan man ofte tåle spelt bedre enn vanlig hvete, rug og bygg. Det trenger ikke være gluten man reagerer på dersom en er oppblåst eller sliter med magen (så fremst det ikke er allergi selvsagt). Det er primært tungt fordøyelige karbohydrater som kan forverre plagene i tarmen og ikke gluten. Vi har byttet ut all bakst med hvetemel til spelt. Det merkes at magen har godt av det.


Ungene elsker å hjelpe til. Ofte baker vi i helgene, mest for tidsfordriv, fordi da blir ungene underholdt. Minstemann på 2 år hjelper med å ta mel/pulver fra boks til bolle, og 3 åringen har blitt en reser på å trille boller. Selv om det blir mer søl og det tar litt lenger tid, er det herlig å se mestringen og gleden deres når de får bidra.


Oppskriften gir 24 boller

1 kg speltmel 6 dl melk, jeg liker soya til melkefri variant (men havremelk fungerer fint og!) 1/2 pose gjær 1 dl sukker 2 ts kardemomme 1 ts salt

100 gram romtemperert smør En neve økologiske rosiner 1 egg til pensling, kan evt erstattes med melk ved eggeallergi


Sørg for at melken er kald. Dette er fordi jeg liker å elte lenge, da dette gir luftig bakst, men gjær blir ødelagt ved for høy temperatur. Er væsken lunken, og man elter noen minutter, blir deigen kjempevarm.


Tilsett alt unntatt smøret. Elt på sakte hastighet i 5-10 minutters tid. Tilsett så smøret og elt videre i noen minutter.


Heves et par timer, eller til deigen har doblet seg.


Trill til like store boller. Etterhev en halvtimes tid.


Stekes på 220 grader i 8-10 minutter, avhengig av ovnen. De skal være gyllen og brune under når de er ferdigstekt.


2 117 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page