top of page

Brødmat

Babyer trenger ikke tenner for å tygge! Det er derfor ingenting i veien for å gi biter til babyen din. Brødskiver er gull, fordi det er mykt. Brødskorpe kan være godt for babyen å holde rundt og gnage på. Min fikk ofte brødskorper hvis gommene klødde. Det virket som han syns det var lindrende for gommene å ha noe å gnage på når det var tannfrembrudd.


Min sønn var rundt 7 måneder da han fikk brødskiver for første gang. Jeg la frem biter foran han som han kunne prøve å ta opp med fingrene. En super øvelse for å trene på finmotorikken.
Oppskrift på saftig brød:

3 små brød eller 2 store

(om du ikke har nok brødformer, kan du lage rundtsykker av resten, men da med kortere steketid)


Du trenger:

10 dl vann

10 dl siktet spelt/hvete (ikke tilsett alt på en gang, hold av iallefall halvparten som tilsettes gradvis under eltingen)

4 dl sammalt grov spelt/hvete

2 dl sammalt fin spelt/hvete (eventuelt prøv den næringsrike og smaksrike melsorten emmer)

2 dl havregryn

1/2 pose tørrgjær

Skvulp olje (målte min skvulp til 0,5 dl)

0,5 dl linfrø

Jeg elter alltid minst 15 minutter. Lang elting gir saftige brød. Deigen skal ikke bli rennende, men for mye mel gir tørt brød. Deigen skal altså være ganske klissete. Hev et par timer, gjerne til dobbelt størrelse. Nå skal deigen i brødformene. Bruk en slikkepott som dyppes i kaldt vann. Bruk slikkepotten som skje, og ta litt og litt deig i formen (som er smurt eller bruk bakepapir). Selv om deigen kan virke veldig løs, gir det saftige brød når luften i deigen blir bevart ved å ikke røre den så mye. Etterheves gjerne en times tid.


Det er ulik steketid ut ifra hvilken ovn man har, men jeg får gode brød på 200 grader i 50 minutter– og lar brødene stå midt i ovnen. Om brødet blir fort brunt på toppen under stekingen, så legg et bakepapir over så brødet ikke blir brent før det er gjennomstekt. Om du har et steketermometer, så er brødet ferdig når det når 96 grader. God baking!

1 996 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page