top of page

Hva betyr det å gi smaksprøver?

Hva betyr det å gi smaksprøver? Hvordan variere nok?


Når babyen din er klar for fast føde er det en helt ny verden som åpner seg! Det betyr ikke at du må gi grøt hver eneste dag. Poenget de første ukene, ja kanskje månedene er ikke at babyen skal bli METT men å introdusere dem for smaker og teksturer. Mengde og måltid vil gradvis komme på plass når babyen har behov for det. Noen babyer trenger å starte med fast føde på grunn av lite vektoppgang, men for mye mat for fort vil uansett gi forstoppelse. Prøv deg frem og se hva babyen din tåler mtp mengde mat, men 1 ts eller en smak av en vare er gjerne nok i starten. Husk at grøt er ikke det eneste som gir næring! Derfor syns jeg det er så synd at grøt frontes som "det første måltidet". Ganske kjedelig at babyen skal få samme måltid hver dag? Mange råvarer som er jernrike så det er bare en fordel å la babyen få utforske matverdenen.


Merkelig at nordmenn henger seg opp i at man må begynne med babygrøt. Ingen andre i verden gjør det. Det er jo ganske lite varierende også spør du meg!


Hensikten med smaksprøver og fast føde er å introdusere så mange smaker og konsistenser som mulig. Slik forebygger du kresenhet og gir grunnlag for varierende næringsinnhold.

Lite visste jeg da storebror begynte med fast føde at babyen faktisk kan få alt mulig! Så lenge du vet hva som er anbefalt å vente med til 1 år er det bare å la babyen smake på alt dere spiser. Det gjør det så enkelt og lettvint, og ikke minst lavere terskel for å bare la babyen få en smak. Har dere wok til middag, så hold av noen grønnsaker som dampes for seg, som du enten moser eller lar babyen utforske på egenhånd (da må den være så mør at du enkelt kan klemme en gaffel gjennom den). Spiser dere egg til frokost, ja så da kan babyen få litt egg. Smaksprøver trenger ikke være tidkrevende!


Så hvordan kan du variere nok?


👉🏼 Rasp ulike nøtter i grøt, over mosen/ bitene til babyen


🌾 Varier mellom meltyper i grøt: hirse, havre, bokhvete og quinoa bruker vi ofte


👉🏼 Smør, olje, avokado eller nøtter for fett. Fisk er og supert for fett


🍶 Kokosmelk gis variasjon på smak i diverse mos/grøt og kan gis fra 6 mnd


👉🏼Aprikos er jernrikt, akkurat som svisker, fiken og daddel🌿 Raspet eple/pære er og topp i grøten


Og du! Alt kan bli pålegg! Babyen trenger ikke tenner for å gomle i seg brødskiver. Varier gjerne mellom grøt og brødskive.


🥕 ertemos, hummus, kokt eggeplomme, nøttesmør... mos grønnsaksrester og smør på brødet!


👉🏼 Frø er veldig næringsrikt. Rør inn 1 ts hempfrø, malte gresskar, sesam eller solsikkefrø for å øke næringen i grøten, eller mos det til smør


👉🏼 Du finner en egen krydderguide her på nettsiden min. Vi bruker ofte kanel/kardemomme i grøt, muskat til gulrot, karri på blomkål, persille/timian til kjøtt og gressløk på egg 🤤 Et dryss over maten er nok til babyen din.


🦷Gommene er utrolig sterke, og de trenger faktisk ikke tenner for å klare å gomle biter. Lillebror var 7 mnd da han fikk en biffstrimmel som han koste seg med å gomle på!


🐮Kjøtt kan gis fra 6 mnd. Det er mye smak å få sutte og gomle på et stykke kjøtt selvom ikke inntaket er mye. Moser du så gjerne bruk litt morsmelk eller mme 🤓


Se hva lillebror fikk smake de første ukene av oppstart med fast føde. Her er han 6-7 mnd gammel.Brødskive dynket jeg raskt i morsmelk for å gjøre den ekstra myk!

Ristet brød med avokado og eggeplomme. Første introduksjon av egg ble gjort slik :-)


Jeg satt lillebror sammen med meg når jeg skulle spise. Slik ble smaksprøver gjort enkelt!

Avokado ble først introdusert alene, så blandet med andre varer. Avokado passer godt med: eple, pære, banan, svisker, aprikos, laks, torsk, kylling...... Ganske mye mer!

Ovnsbakt paprika

Asparges (og bønner) er så fin fingermat. Perfekt å gomle på!

Lillebror brakk seg veldig da han fikk banan, men det er en viktig og nødvendig ferdighet. Det tok ikke mange gangene før han klarte å mose bananbitene med tungen og svelge det.

Torsk smelter på tungen og er skånsomt å gi som biter!

Dampet pære

Kald tomat uten innmat er god å gomle på ved tannfrembrudd!


Ikke stress om du har en baby som spiser veldig lite. Det er helt normalt. Lillebror spiste ikke mer enn noen få biter (her snakker vi smulemengder) til han var 9 mnd.. Men noen dager gomlet han i vei. Når inntaket er lite er det viktig med næringstett mat. Andre igjen har babyer som spiser en stor skål nesten med en gang. Kun din baby er fasit til dens sitt behov. Husk det!
850 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page