top of page

Hva er det viktig å vite?

Når du skal lage hjemmelaget grøt, er det viktig at denne baseres på jernrike kornslag. Når grøten i tillegg er tilsatt vitamin C, vil dette bidra til å øke opptaket av jernet fra kornet. Det å få i seg nok jern er avgjørende for barnets helse.


Jernrike kornslag

Havre, havregryn, havremel, hirse, havrekli, sammalt hvetemel, spelt, qionoa.

C-vitaminkilde som er deilig i grøten

Mango, sviske, bringebær, fiken, jordbær, solbær


Jernrike kilder til grøten

Aprikos, daddel, eggeplommeSmå barn har et høyt fettbehov på grunn av et høyere energibehov. Det er mye sunt fett i morsmelk, og det er derfor gunstig å lage grøten på dette. Morsmelkerstatning er også fettrikt. Du kan i tillegg tilsette 1 ts olje eller 1 ts smør per dl grøt.


Melet bør bløtlegges på forhånd, men om du ikke husker det bestandig går det og helt fint. Det som er gunstig med bløtlegging er at det øker tilgjengeligheten av jern og andre næringsstoffer, og gjør det dessuten lettere for babyen å fordøye grøten. Det holder å bløtlegge i en times tid, men gjerne over natten. Da tar du mengden korn du skal ha i et glass eller bolle, heller over vann så det dekker kornene, og lar det stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. Du kan også fint bløtlegge i den væsken du ønsker å koke grøten i. Om du bløtlegger på melk ville jeg ha hatt dette i en kjele, og satt det i kjøleskapet.

Havremel er en god sort å begynne med tidlig. Det er billigere å male havregryn enn å kjøpe havremel. Hirse er også et godt alternativ, men noen babyer kan synes den er litt skarp i smaken. Jeg har ofte kombinert havregryn og hirseflak.

Det kan være tidsbesparende å koke opp en større porsjon av gangen. Grøt holder seg flere dager i kjøleskapet. Morsmelk bør derfor tilsettes før servering om du ønsker å ha grøten i flere dager, ettersom dette er ferskvare. Om du har rester av grøt er det ypperlig å steke lapper eller vafler på dette samme kveld eller dagen etter. Da er det bare å tilsette et egg og kanskje litt most banan.


2 594 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page