top of page

Hvordan krydre maten

Om du er usikker på hvilke krydder som kan passe til hva, kan et godt tips være å lese på innholdsfortegnelsen på diverse ferdigposer. Da ser du hvilke krydder som er brukt til den og den matretten. Ferdigblandinger, som f.eks tacokrydder eller fiskekrydder er veldig lett å lage selv. De aller fleste krydderblandinger har høyt innhold av salt. Om salt står som en av de første ingrediensene, betyr det at krydderet inneholder mest salt.


Noe krydder vil som mange andre matvarer gi en urolig mage. Men det varierer fra baby til baby hva man reagerer på, så her må man rett og slett prøve seg frem. Det som ofte gir mageknip eller luftsmerter er løk/hvitløk og sterk mat, så om barnet ditt har sensitiv mage ville jeg styrt unna store mengder av slike krydre. Når det er sagt, inneholder mange ferdigkrydrede mixer løk. Det var slik jeg ble bevisst på krydderblandinger og innholdsfortegnelsen, da gutten vår reagerte veldig lett på løk. Vi måtte lage krydderblandinger selv for å unngå dette i maten han fikk servert.


Det er ingen spesifikke krydder du skal unngå helt (uten salt selvsagt). Om du ammer har allerede barnet vendt seg på flere ulike smaker, ettersom morsmelken varierer i smak ut ifra hva moren spiser. Denne smaksvariasjonen vil ikke et barn som ernæres på erstatning få, så da kan det være lurt å ha det i bakhodet at man kan bruke krydder oftere for å gi en større variasjon på smakene.


Under er en oversikt over hvilket krydder som kan passe med hva.


Du kommer langt med å ha kanel, kardemomme, karri, paprika, muskat, timian og oregano i krydderskuffen. Dette er noe vi alltid har i skuffen. Hvitløk liker jeg å bruke fersk, det samme med ingefær. Friske urter eller tørket krydder, det spiller for så vidt ingen rolle. Det er lettvint med tørket krydder. Ofte holder det med 1-2 ts i en matrett for å få en rikere smak.

Kanel : Godt i grøt, i vaffelrøra, i kjøttretter og til fisk (!), egentlig all slags bakst. Kardemomme All slags bakst, kylling og lam

Basilikum er en av de mest anvendelige krydderurtene. Planteoljen i basilikum fordamper raskt når den utsettes for varme. Du bør derfor ha basilikum i ferdigkokte eller kalde retter. Brukes i pesto. Passer godt sammen med tomat og milde oster, paprika, kylling eller i bakverk (som pizzasnurrer). Timian er godt til pizza, gryteretter, fiskesuppe og tomatretter. Sitrontimian passer særlig til fisk og eggeretter.

Persille inneholder blant annet jern. Passer til nesten alt, særlig mild mat som korn, potetretter, kylling og pasta. Persille kan gjerne erstatte basilikum i pesto.

Sitronmelisse Har en sterk sitronfut. Brukes ofte som pynt på desserter, men kan være godt å hakke inn i søt bagst, pai eller f.eks vafler.

Muskat er godt i melkeretter (som hvit saus), og setter sitt særpreg på kjøttkaker og i potetmos. Passer sammen med løk, blomkål, gulrot, spinat, potet og ris.

Salvie denne urten er mye brukt i pastaretter og til svin, men også et kjent krydder i pølser. Den har en lett bitter, men kraftig krydret smak.

Koriander passer til kylling, fisk og grønnsaker. Spesielt godt i meksikanske eller asiatiske retter. Brukes mye sammen med avokado, mango, hvitløk, vårløk, tomater og chili.

Oregano pizza, pasta, tomat, ost, de fleste varmretter Ingefær i fersk form godt i mange matretter, særlig supper. Det er deilig sammen med avokado eller gulrot, hvitløk, sitron eller chili. Passer til f.eks laks og svinekjøtt. Mange blander det i krem til fruktdesserter. Ofte tilført i smoothier eller i juice for ekstra næring og smakstilsetning. Dill Alt på denne urten kan brukes. Både stammen, blomstene og frøene. Passer godt til fisk, i supper og sauser, til grønnsaker og i salater. På samme måte som anis, karve og fennikel er dill bra for fordøyelsen. De grønne bladene smaker friskt og søtt, mens blomstene har en mer intens smak.

Rosmarin passer spesielt til lam, men er godt sammen med andre kjøttretter (som i gryteretter), fisk, grønnsaker eller i omeletten

Spisskummen brukes mye i asiatisk, arabisk og meksikanske matretter. Den inngår ofte i krydderblandinger som karri, tacokrydder og garam masala. Smaken er ganske sterk og litt besk. Hvitløk inneholder stoffer som kan redusere kolesterolnivået og forebygge infeksjoner. Kan brukes til det meste. Prøv det i omeletten, på arme riddere eller et dryss over middagen. Vårløk ligner på purre, men er lillebror til den vanlige løken. Vårløk er mild og derfor en fin introduksjon til løken. Godt sammen med egg, i varme retter, i matmuffins og egentlig det aller meste.

Laurbærblad Er spesielt godt sammen med persille og timian når man skal koke kraft til sauser og supper. Dette kan også brukes i kokevannet til fisk, i marinader og er spesielt uunnværlig i kjøttgryter. Det holder som regel med 1-2 blad.

Estragon er et klassisk krydder som er godt å lage kryddersmør av. Deilig på stekt kylling, i kjøttgryter og naturligvis i bearnaisesaus.

Paprikapulver Paprika er mild og smaksrik. Krydderet er godt til gryter, kjøtt, kylling, egg, fisk og skalldyr.

Karri Godt til høns, svinekjøtt, kylling, ris, majones og saus.

Nellik har en søt men kraftig smak. Brukes i kjøttretter, i gryter og sauser. Ypperlig til bakst. Julekrydder. Inngår ofte i indiske retter.

Gurkemeie brukes ofte for å få en gul smak på matretten eller i bakverk. Passer godt i risretter, fiskesuppe, curryretter eller ander indiske middager. Brukes ofte i stedet for safran, da safran er svært kostbart. Typisk brukt i lussekatter.

Mynte passer ypperlig til lam, kylling og i desserter. Smaker godt til tomater, grønnsaksretter, egg. I fersk form er den god å finhakke og tilsette i meieriprodukter (som f.eks yoghurt eller kesam) med musli og frukt, eller til en dipp. Deilig å blande det i retter med couscous eller quinoa.
1 280 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page