top of page

Kostholdsrådene til større barn

Det snakkes jo mye om anbefalingene det første året. Storebror er 2 ½, hva er det viktig å tenke på da?


For det meste er det anbefalte kostholdet til barn over 2 år det samme som for voksne, men det er noen viktige forskjeller


👉 Barn har høyere næringsbehov per kilo kroppsvekt enn voksne

👉 Mindre mager


Dermed er det ekstra viktig at kosten de spiser er balansert og næringsrik fremfor kaloriholdig og næringsfattig. Helsedirektoratet har derfor ikke så konkrete råd fordi det er balansen på kostholdet som er viktig: Det utjevner seg så lenge man spiser variert. Derfor trenger man ikke være like konsekvent med en 2 åring som du trenger å være til en baby 😇


Som alltid et det viktig å ha et variert kosthold og balansert inntak av energi i forhold til behov.


Under har jeg samlet anbefalingene til deg.


Frukt og grønt

5 om dagen har alle hørt. For små barn er en porsjon ca en håndfull med frukt eller grønt. Porsjonen bør derfor økes i takt med at kroppen vokser.


Fisk

Ved å inkludere fisk, frukt og grønnsaker i kosten tidlig, vil barn lære seg å like og inkludere dette i kosten for resten av livet. Fisk bør inngå i kostholdet ukentlig, enten som middag eller pålegg. Hvit fisk er også en god kilde til jod, for barn som ikke tåler meieriprodukter.


Meieriprodukter

Tre porsjoner om dagen for barn er en god tommelfingerregel. For eksempel 1 glass melk, 1 brødskive med ost og 1 beger yoghurt. Det er en fordel om du tilbyr yoghurt naturell og evt blande inn most banan eller bær/frukt. Da lærer barnet å like syrlige smaker. For barn som ikke skal ha meieriprodukter bør man bruke plantedrikker som er tilsatt vitaminer og mineraler.


234 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page