top of page

Mat man skal unngå

Oppdatert: 25. feb. 2021

Matvarer som ikke skal gis til barn under ett år

Vær forsiktig med salt, spesielt første leveår. Nyrene er ikke ferdig utviklet, og for høyt inntak kan overbelaste og i verste fall føre til kronisk skade på de små nyrene. Det viktigste du kan gjøre er å unngå å salte maten under matlagingen. La de voksne salte selv på tallerkenen sin. Du kan også se på innholdsfortegnelsen på ulike matvarer og pålegg. En matvare med lite saltinnhold er 0,3 gram salt (eller 0,12 g Natrium) eller mindre per 100 gram vare.


Honning skal ikke gis til barn under ett år på grunn av risiko for spedbarnsbotulisme, som kan føre til nerveskade og lammelse. Har personer i nærheten av barnet spist eller tatt på honning, skal det utføres god håndhygiene før personen gir mat til barnet eller tar på barnet.


Grønne bladgrønnsaker kan smakes på, men ikke spises jevnlig. Spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder nitrat og bør ikke gis til barn under ett år i store mengder.


På grunn av forgiftninger og fare for leverskade bør ikke barn under tre år ha et høyt inntak av rosiner (= max 1 porsjonsboks per dag) og kanel (mindre enn en halv teskje daglig), over lengre tid. Når det gjelder kanel, fins det to typer: cassia og ceylon. Det er hovedsakelig cassia som brukes på det norske markedet, men det er denne typen som inneholder mest kumarin. Mange kanelprodukter er ikke merket med hvilken kaneltype som er brukt. Det anbefales derfor å kjøpe kanel som du er sikker på er ceylon, fordi du kan spise mer ceylonkanel før man overstiger den øvrige grensen.


Det frarådes å gi små barn rismelk og riskaker på grunn av det høye innholdet av arsen. For høyt inntak av uorganisk arsen kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.


Det anbefales å begrense mat med høyt innhold av fett og sukker, siden barnet kan spise seg mett på dette og gå glipp av matvarer med viktige og nødvendige næringsstoffer. Barn har et stort næringsbehov for å utvikle seg optimalt. Det å fylle magesekken med tomme kalorier og mat uten næring er derfor uheldig.


Små, harde og runde matbiter (for eksempel hele nøtter, hele druer, rå gulrotbit og runde pølsebiter) kan sette seg fast i luftveiene og bør ikke gis til barn under 3 år med mindre de er enten delt i to eller fire.


Meieriprodukter kan gis fra 10 måneder

Mange foreldre syns det blir enklere med mat når barnet når en slags milepæl: 10 måneders alderen kan man introdusere litt meieriprodukter i kosten. Jeg syntes i alle fall det gjorde det mye enklere å kunne gi den samme maten som resten av familien da gutten ble 10 måneder. Frem til denne alderen lagde jeg en melkefri versjon av det vi spiste. Det å kunne spise mat med meieriprodukter åpner opp for nye måltider, yoghurt, smoothier, annen grøt og andre påleggstyper. Men husk at det kun dreier seg om meieriprodukter i små mengder.


Barn under 1 år frarådes å drikke kumelk. Kalsiumet i melken fortrenger opptaket av jern, og små barn er spesielt utsatt for jernmangel. Det å spise suppe eller gryterett med fløte i, eller spise en yoghurt som mellommåltid er helt i orden, men barnet bør vente noen måneder til før det får tilbud om melk i koppen.


Når det gjelder meieriprodukter i mat, er den gylne regelen maks 1 dl per dag frem til barnet er1 år.

Vær forsiktig med å gi klemmeposer for ofte!

Klemmeposer er en genial og praktisk løsning på reise, eller som et raskt mellommåltid. Men det er viktig å ikke la klemmeposer erstatte vanlig mat for ofte. Et flytende måltid bidrar ikke til spisemotorisk utvikling, da babyen suger i seg maten i stedet for å tygge det. Et annet argument er at barnet ikke får opplevelsen av matvarens utseende, lukt og farge. Det er også sett sammenheng med overvekt hos barn og skader på tenner ved hyppig bruk av klemmeposer, da barnet får i seg mye energi på kort tid eller hvis klemmeposen har søtt innhold.


1 169 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page