top of page

Barn og sukker


Det er spesielt viktig for små og store barn at de får i seg så næringsrik mat og drikke som mulig, fordi de vokser og utvikler seg. De er mye i aktivitet. En liten mage har naturligvis ikke plass til mye mat, og det er derfor viktig å fylle magesekken med fornuftig mat for å dekke behovet for vitaminer og mineraler. På denne måten legges det til rette for at barnet får de byggeklossene kroppen trenger for å vokse og utvikle seg.


Den største helsefaren med inntak av mye sukker er at man fra tidlig alder blir vant til et høyt inntak av sukkerrik kost som gir mye energi, men lite næring. Dette kan gi ukritisk kosthold senere i livet, og føre med seg diverse livsstilssykdommer. Det som skjer når barnet får i seg mat/drikke som inneholder mye sukker, er at de blir mette uten at de får i seg noe næringsstoffer. Uten tilstrekkelig med næring, vil heller ikke kroppen ha det immunforsvaret det trenger for å forebygge sykdom. Det er også en kjent sak at for høyt inntak av sukker gir risiko for diabetes, dårlig tannhelse, fedme og overvekt i fremtiden.


Det at noe gir en risiko, høres kanskje for mange ufarlig ut. Her kommer noen konkrete tall for å sette det i perspektiv.


Gir du barnet ditt en banan i stedet for smågodt, si på 30 gram, blir det dekt:

- 1/10 av dagsbehovet for fiber

- 1/3 av behovet for vitamin B6

- 1/5 av behovet for vitamin C

- 1/6 av behovet for kalium og magnesium


30 gram smågodt gir 0 gram fiber, vitaminer eller mineraler.
Sukker er ikke farlig. Det forekommer naturlig i mat. Fruktsukker, druesukker og melkesukker finnes naturlig i råvaren. Det er matvarer som er tilsatt sukker som er frarådet. Du kan enkelt se om et produkt har tilsatt sukker ved å se på innholdslisten. Jo tidligere sukker står oppgitt på listen, jo mer av produktet består av sukker. Det kan derfor være en fordel om man leser på ingrediensene for å sammenligne ulike produkter. Du vil kanskje bli overrasket over hvor stor forskjell det er på næringen i tilsynelatende like matvarer.


Å velge yoghurt naturell fremfor yoghurt som er tilsatt smak er en smart måte å redusere sukkerinntaket på. Dessuten har barn en naturlig preferanse på det som smaker søtt, så at barnet får trent seg på sure smaker kan forebygge kresne smaker. Yoghurt inneholder mange viktige næringsstoffer. For å tilføre søtere smak, kan man blande inn frukt, bær eller friske urter.

I følge ferske tall fra Unicef er 1 av 4 norske barn overvektige. Det tilsvarer 27%. Det er skrekkelig høyt syns jeg. Hvorfor er det slik? Nordmenn er tross alt blant den folkegruppen som er opplyste i verden også.


WHO konkluderer med at ­både totalt sukkerinntak og hvor ofte man inntar sukker øker risi­koen for tannråte og karies. Blant nors­ke 5-åringer er det relativt flere som aldri har hatt karies sammenliknet med 12- og 18-åringer, og tallene har gått ned de siste årene. Så det er en positiv utvikling! Likevel er det fortsatt en høy forekomst av dårlig tannhelse blant norske barn. Dette kan blant annet forklares med at førskolebarn har et høyt inntak av godterier og søtet drikke, forlengede innkallingsintervaller til tannlege og en foreldregenerasjon med liten eller in­gen karieserfaring (den såkalte flourgenerasjonen). Jeg er helt sikker på at kunnskap gir makt og muligheter, så det at vi blir opplyste om sukker og helse kan umulig være noe annet enn positivt. Spørsmålet mitt er om vi tyr til raske løsninger for å spare tid, og at dette fort kan bli et usunt alternativ. Hva tror du?Hvordan begrense sukkerinntak?

- Velg nøkkelhullmerkede matvarer!

- Gi oppkuttet frukt og grønnsaker i stedet for godteri. Lag en deilig dipp som variasjon - Gi vann med frukt eller bær for smaksvariasjon, eventuelt frys inn bær i isbiter og ha i vannet- det kan være morsomt for de små

- Alternativ til syltetøy er rørte bær

- Mose en banan eller eplemos er et godt og smakfullt alternativ til tilsatt sukker i røren til vafler eller pannekaker

- En smoothie eller ferskpresset frukt kan erstatte saft, juice eller brus

Misforstå meg rett, jeg er ikke hysterisk for sukker. Det er som med alt annet: med måte. . Det er forskjell på å at barnet får smake en saftig kake når det er bursdag, og å tilby godteri i hverdagen- eller brus til middagen. Vi som foreldre har faktisk den makten å kunne vise barna våre hvilke forventninger de skal ha til kos. Det vi som må ta gode valg for dem. Eller hva syns du?200 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page