top of page

Klar for fast føde?

Det er ingen tydelig fasit på når og hvordan du skal introdusere fast føde. Alt avhenger av alderen og modenheten til barnet ditt. Alle barn er ulike. Helsedirektoratet anbefaler fullamming til 6 måneder, dersom mor og barn er tilfreds med dette. Men det trenger ikke bety at barnet ditt er klar for fast føde akkurat da. Noen krever seg for mat og er nysgjerrig tidligere, mens andre babyer er fornøyd med pupp eller flaske lenger. Husk at det er du som forelder som kjenner barnet ditt best.


Hvorfor er det slik at det er en grense på at barnet må være fylt 4 måneder? Det er fordi at nyrer og fordøyelsessystemet til babyen er ikke utviklet godt nok enda. Derfor er det så viktig at barnet kun skal få flytende næring. Morsmelkerstatning er derfor eneste alternativ dersom ikke amming er mulig, eller hvis ikke morsmelk alene er nok.


Hvis barnet er fornøyd og går tilfredsstillende opp i vekt, er det ingenting som tilsier at barnet har behov for annen mat. Det er opp til deg og barnet ditt om når dere starter med fast føde. Det er oppgaven til deg som forelder å følge med på om barnet er fornøyd og hvordan utviklingen er for å finne et godt tidspunkt for å introdusere mat. Dersom du ammer anbefales det å fortsette med dette også når barnet har begynt med fast føde, og gjerne det første leveåret dersom mor og barn er tilfreds med dette. Enzymene i morsmelken hjelper fordøyelsen, og det vil også være en kjent smak for barnet. Helsestasjonen skal kunne veilede, gi råd og anbefalinger, men husk at det alltid er du som kjenner barnet ditt best. Ikke begynn med fast føde fordi det er stas eller fordi andre i barselgruppa har begynt. La barnet ditt ha sin egen utvikling og tolk dets signaler.

46 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page