top of page

Spagetti bolognese fra 1 år

Med litt ekstra god tid får man en skikkelig deilig bologneserett. Ettersom vi har en jeger i hus, har vi fryseren full av elgkjøtt. Elgkjøtt er magert og god på smak! Bruk det kjøttet du ønsker. Kjøttdeig blir bra det også, men tradisjonelt skal man i utgangspunktet bruke flatbiff av okse.


Mannen brukte fridagen på å imponerte med hjemmelaget pasta bolognese på den "riktige måten". Hjemmelaget pasta lager vi nesten aldri i hverdagen, men det er faktisk ikke så vanskelig. Du trenger heller ikke pastamaskin, men det gjør det hele mye enklere. Slik gjør du det:


Hjemmelaget pasta


250 g hvetemel (helst bruk fint pastamel eller durumhvete, ettersom dette er egnet til pasta)

1/2 ts salt

2 egg

2 eggeplommer (eggehvite holder seg et par uker i kjøleskapet, og kan evt fryses!)


Legg melet i en liten haug på kjøkkenbenken og lag en grop i midten. Der skal eggene klekkes i. Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet. Deigen er nok så klissete i starten, men etterhvert som du knar blir deigen fastere. Den kan kjennes litt hard og tørr ut når alt er blandet, men ikke fall for fristelsen å tilsett noe væske. Etter hvert som du knar blir deigen smidigere og lettere å jobbe med. Om pastadeigen er for klissete blir det håpløst å kjevle ut den. Elt deigen for hånd i minst 5 minutter. Pastadeigen er ferdig knadd når den er myk, nokså elastisk og varm. Om den skulle føles klissete mot benken så dryss over litt mer mel. Dekk den så til med plastikk, gjerne pakk den helt inn. La den hvile på benken mens du lager sausen. Mens sausen putrer så rekker du å kjevle ut pastaen.


Når det er på tide å lage pastaen, kjører du deigen i flere omganger i pastamaskinen til du får den så tynn du vil ha den. Maskinen vil også kutte pastaen i strimler når den er passe tynn. Alle maskiner kommer med en bruksanvisning. Om du ikke har en pastamaskin, kan du enkelt kjevle deigen på et melet bord, evt på en silikonmatte. Den må kjevles i flere omganger for at den skal bli tynn nok. Det blir enklere å kjevle om du deler deigen i 2 eller 4, da blir ikke hver enkelt del så stor å jobbe med. Deretter kutter du ut pastaen i 0,5 cm eller tynnere strimler. La pastaen tørke noen minutter på benken før du koker dem. Vi kokte pastaen i 4 minutter.


Oppskrift bolognese


Vi er 2 voksne og 1 barn, og fikk en god del rester.


0,5-1 kg flatbiff

1 løk finhakket

1 gulrot kuttes i små biter

1 stangselleri kuttes i små biter

3 hvitløksfedd helt finhakket

3 laurbærblad

2 bokser hermetiske hakkede tomater

3 ss tomatpure

1 neve frisk basilikum

Dæsj honning (sløyf om barnet ditt er under 1 år)

0,5 dl kjøttkraft

Smak til med pepper. Salt maten på din egen tallerken.


Slik gjør du det:

Finhakk flatbiff. Stekes i flere omganger i panne med olje. Legg dette til side, og fres grønnsakene for seg til de blir gylne. Bland så alt. La småputre i 2-2,5 timer på middelssvak varme. Husk å rør litt underveis.

Om det skulle koke for tørt, tilfør ekstra væske.
255 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page