top of page

Forstoppelse!

Forstoppelse er vanskelig å unngå, men en skikkelig plage når det står på. Her kommer noen gode råd mot forstoppelse.


Ta kontakt med helsesøster hvis du er usikker og har spørsmål om normale avføringsvaner. Det kan være en fordel å få råd fra en som kjenner til barnet ditt. Om plagene vedvarer og du har forsøkt diverse selv, kan det være lurt å ta en tur til fastlegen for å få en individuell vurdering og råd som er tilpasset barnet ditt.


Som sykepleier på barneavdeling møter jeg ofte pasienter med forstoppelse. Flesteparten av disse er babyer under 1 år. Det er viktig at barnet får individuelle råd, ettersom det kan være ulike årsaker til forstoppelse, men det er positivt om man forsøker ulike matvarer selv som kan bedre fordøyelsen.


Hvorfor blir barnet forstoppet? Som regel trenger bare tarmen å vende seg til mat, eller at barnet trenger å få i seg mer væske. Fiberfattig kost vil også gi forstoppelse. Andre barn kan være sensitive for melkeprotein, og det kan hjelpe å holde seg unna melk i noen måneder for å se om dette kan hjelpe. Det betyr ikke at barnet er allergisk, men at magen trenger tid til å utvikle seg.


I barneavdelingen får foreldre veiledning i å massere magen til barnet. Dette virker forebyggende og kan lindre plagene. Slik gjør du det: Masser rundt barnets navel og på magen i sirkelbevegelser (med klokken, ettersom maten i tarmene går med klokken). Dersom barnet gråter vil magen stramme seg, og da slutter du. Om barnet er tilfreds, kan du gjerne massere slik i flere minutter. Du skal stryke forsiktig, men det er nødvendig å trykke lett ned for at det skal gi effekt. Se hvordan barnet ditt reagerer. Kanskje du kjenner luftbobler under fingrene? Forhåpentligvis vil det komme en fis eller to!


Et annet råd vi gir er å la barnet få et varmt bad, samtidig som du masserer barnets mage. Varme gir smertelindring. Husk å sjekk temperaturen med albuen eller håndleddet før du legger barnet ned. Det kan være godt å legge en varm klut på brystkassen eller magen så ikke barnet blir kald. Her må du også følge med på barnets signaler. Føles det godt?


Matvarer som er avførende:


Sviske

Sviskemos er mye billigere å lage selv. Kjøp en pose med svisker. Ha dem i en kjele, og ha i nok vann til å dekke sviskene. Kok opp. Sil av væsken, men ikke kast det. Mos deretter sviskene med en stavmikser eller lignende. Om du syns det blir for klissete kan du bruke væsken til å spe med så du får den konsistensen du vil ha.


Dette blir en stor porsjon, men holder seg flere måneder i fryseren. Sviskesaften som er igjen er gull å koke grøt av, ha i smoothie, eller la barnet drikke. Dette kan også fryses i porsjoner. Da er det bare å ta opp en terning hver gang du skal koke grøt.


Mosen kan spises som den er, tilsettes i grøt, smoothie ect, eller brukes som pålegg. Om du ikke har egne "terningbokser", kan du ta klatter på et stekebrett og legge i fryseren. Når klattene er fryst, så flytt dem over i en zip bag og oppbevar i fryseren. Husk å skriv navn på posen så du vet hva du tiner opp!


Svisker inneholder mye kostfiber. Kostfiber er svært gunstig for fordøyelsen. Det er også en kilde til vitamin B6, som blant annet opprettholder et sunt immunforsvar. Svisker inneholder også 79 % av det daglige anbefalte inntaket av K-vitamin (per 100 g)! Dette vitaminet er viktig for å opprettholde normal beinhelse og blodlevring.


Aprikos

Denne søte og deilige frukten inneholder mye jern, og er en flott matvare å tilsette i grøten for å gjøre den ekstra jernrik. Men den er jo utrolig deilig å spise i seg selv! Foruten jern, er det en god kilde til vitamin A, vitamin C og fiber. Vitamin A kalles ofte for øyets vitamin, og er derfor viktig for synet. Dette er også et viktig vitamin for normal vekst og utvikling hos barn og unge. Vitamin C er blant annet viktig for å øke opptaket av jern i kroppen.


Bruk samme fremgangsmåte som beskrevet over for sviskemos.


Pære

Pærer er søte i smaken og ikke minst skånsomme for magen. Det inneholder mye kostfiber og er en god kilde til kalium og vitamin C. Derfor er dette en flott frukt å spise dersom babyen har treg mage.


Pæremos: Skrell pæren og skjær i biter. Damp eller kok det med nok vann til å dekke bitene, men ikke mer enn det. La det få et oppkok. Tiden avhenger av hvor moden frukten er. Den er ferdig med å småkoke når den er mør nok til å moses med gaffel. Sil gjerne av væsken, ellers blir mosen veldig flytende. Denne saften kan være god å drikke som den er, eller koke grøt på.


Om pæren er myk nok fra før og barnet behersker å spise, kan du skjære opp pæren i remser, eller legge i et fruktnett som barnet kan sutte på.


Fibersyltetøy

Kok opp 2 dadler, 2 aprikos, 2 svisker og 2 fikener (eller den mengden du ønsker) med nok vann til å dekke fruktene. Moses til en glatt røre. Kan spises som den er, eller tilsettes i grøt eller brukes som pålegg. Dette gir masse kostfiber og vil kunne sette fart på fordøyelsen!


Andre lakserende matvarer kan være: Linfrø, rosiner, bær, fersken og kiwi.


Kiwi er sterk i smak for små barn, men kan være god å blande med en moden banan. Husk at umoden banan gir hard mage, mens en moden banan kan være positiv for fordøyelsen.





2 239 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page