top of page

Hva kan introduseres når?

Det er ingen regel for hvilken mat du skal begynne med. Helsedirektoratet anbefaler å gi grøt og brød laget av sammalt mel, mos av frukt/bær/ grønnsaker, magert kjøtt, fisk, bønner, linser, erter, poteter, ris, fullkornspasta og planteoljer som en del av kostholdet.


De første måltidene er bare smaksprøver. Den første maten kan være å få smake på en teskje grøt, mos av en grønnsak eller suge på en fruktbit. Dette kan gjerne vare i flere uker. Når barnet har fått en teskje av den nye maten, kan du øke til to-tre teskjeer de neste dagene, deretter flere teskjeer i samme måltid dersom barnet tåler det godt. Med dette mener jeg at barnet ikke har reagert med mageknip, forstoppelse, utslett eller annet ubehag. Derfor kan det være en fordel å gi den samme matvaren i en 2-3 dager, før en introduserer en ny sort. På denne måten blir det enklere å vite hva barnet eventuelt har reagert på.


Det er helt unødvendig å begynne med grøt. Frukt og grønnsaker er proppfulle av vitaminer og mineraler, og er dessuten utrolig smaksrike. Frukt kan moses, og grønnsaker kan kokes eller dampes. Noen velger å tilby grønnsaker først, da frukt er søtere i smak.


Kornsorter er derimot svært jernrike, så grøt er et godt alternativ. En variasjon mener jeg er viktig, så man trenger ikke gi det samme hver dag. Hvor kjedelig hadde det ikke vært for oss å spist den samme grøten hver bidige dag? Derfor er jeg en forkjemper for hjemmelaget mat. Det kan være direkte kjedelig for barnet å få den samme kjøpegrøten på daglig basis. Og jeg vil påstå at det er like lettvint å lage grøt selv. Det tar meg omtrent like mange sekunder å koke en babyporsjon grøt som det tar å koke vann til kjøpegrøt og få grøten romtemperert. Grøt kan gjerne berikes med frukt som er rik på c-vitamin. C vitamin gjør det enklere for kroppen å ta opp jernet som er i kornet fra grøten.





Du kan med fordel blande i litt morsmelk eller morsmelkerstatning i maten for å tilføye en kjent smak. Dette kan gjøre overgangen enklere. Enzymene i morsmelken hjelper dessuten barnet å fordøye måltidet og vil gjøre at maten blir litt tynnere. Selvom mosen kan bli tynn, vil fremdeles smaken være der, og det vil gjøre det enklere i starten å svelge maten. Det er viktig å tenke på at tarmene til barnet ikke er vant med å fordøye noe annet enn flytende næring. Det er derfor viktig å introdusere mat langsomt, og ikke forhaste seg.


Husk at alle barn er forskjellige. Jeg kan kun snakke om min erfaring, og hvordan det var for oss. De første ukene var det nok for sønnen min at jeg skjærte en liten cm gulrotbit som jeg dampet og moste i litt morsmelk. Det samme med en liten potetbit, eller hvilken som helst grønnsak/frukt. Det er snakk om så små porsjoner. Ettersom tarmene ikke er vant med å fordøye mat, anbefaler helsedirektoratet å ikke gi mer enn en teskje med fast føde daglig den første tiden. Derfor var det enklere for meg å ha matvaren i kjøleskapet, og skjære av en bit som jeg dampet og moste for hvert måltid.


Forslag på milde sorter som kan være fine å begynne med:

Grønnsaker: Pastinakk, søtpotet, gulrot, potet, persillerot, gresskar, squash, avokado

Frukt: Banan, mango, aprikos, pære, eple, svisker, nektarin, bær


Jernrike kornsorter: havre, hirse, havrekli, byggmel, rug, havregryn, quinoa, bokhvete


Matvarer som kan gi luftsmerter:

Kålgrønnsaker (blomkål, kålrot ect), brokkoli, erter, mais, bønner, paprika, løk


Matvarer som hjelper mot forstoppelse:

Banan som er svært moden, svisker, aprikos, fiken , pære, bringebær, kiwi, annen fiberrik mat som f.eks havregrøt eller fullkornsvarer


Er babyen din forstoppelse eller har treg mage?

Da kan dette være gode råd:

Blåbær og umoden banan gir treg mage

Fiberfattig kost (ris, pasta, loff) gir forstoppelse og luftplager

Viktig med godt væskeinntak for å forebygge forstoppelse. Anbefalt å gi vann til måltider, eller morsmelk.

Morsmelkerstatning kan gi treg mage (samme med melk)







471 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page